Sarawak Pertimbang Peruntuk Sumber Perisik Untuk Kekang Kemasukan PATI

JUMAAT, 5 MAC 2021

KUCHING: Kerajaan Sarawak sedang mempertimbangkan untuk memperuntukkan lebih banyak sumber bagi projek yang berpusat pada perisikan untuk mengurang dan mengekang ancaman disebabkan oleh Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing memberitahu, Jawatankuasa Keselamatan Sempadan Sarawak (JKSS) telah membincangkan cara-cara untuk menghentikan kegiatan ‘tekong’ yang mengatur cara agar PATI dapat menyelinap masuk ke Sarawak.

“Kami telah membincangkan cara-cara untuk menghentikan kegiatan tekong (peretas kapal) yang mengatur agar PATI menyelinap ke Sarawak untuk pelbagai tujuan.

“Pihak berkuasa kami termasuk PDRM, PGA, ATM, Jabatan Imigresen dan Kastam telah bekerja sepanjang masa untuk menangani masalah PATI yang masuk ke Sarawak tetapi masih merupakan aktiviti yang sedang berterusan,” kata Tan Sri James.

Beliau berkata demikian semasa mempengerusikan mesyuarat JKSS ke-4 pada Rabu.

Tambah beliau lagi, sekatan jalan yang dilaksanakan tidak menghalang kegiatan haram tersebut.

Justeru katanya, penting untuk menambah lebih banyak sumber daya yang diperuntukkan untuk projek perisikan bersepadu antara agensi yang terlibat bagi memperoleh maklumat dan strategi untuk mencegah kegiatan haram tersebut.

Sementara itu, pegawai dari Kementerian Pemodenan Pertanian, Tanah Asli dan Pembangunan Wilayah mengatakan terdapat 699 ladang besar yang terletak di sempadan dengan jumlah terbesar di Miri diikuti Bintulu dan Mukah.

Tahun lalu, jumlah pekerja asing di sektor perladangan di Sarawak adalah seramai 68,960 orang.

“Di Miri saja, ada lebih dari 16,000 pekerja asing sementara di Bintulu dan Mukah masing-masing sekitar 15,000 dan 10,000,” jelas pegawai itu.

Menurutnya lagi, kementerian telah menyusun ‘Pelan Pengawasan Situs untuk Sektor Agro-Komunitas’ yang antara lain bertujuan memastikan semua ladang-ladang mematuhi prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) untuk memberi lebih banyak kesedaran mengenai perkara ini di kalangan pemain industri dan pekerja. – EDISI UKAS

Share

add comment