Pastikan Anak Sihat, Tidak Demam Atau Selsema Apabila Kembali Ke Sekolah

SABTU, 3 APRIL 2021

MIRI: Ibu bapa atau penjaga perlu memastikan anak-anak mereka sihat dan tidak mengalami demam atau selsema semasa pergi ke sekolah pada 5 April nanti. 

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian (JPBB) Miri dalam kenyataan media pada Sabtu berkata, sekiranya ada ibu bapa atau penjaga yang belum bersedia menghantar anak-anak ke sekolah, mereka perlu memaklumkan kepada pihak sekolah. 

“Mana-mana ibu bapa yang masih bimbang dan tidak bersedia untuk menghantar anak mereka kembali ke sekolah, mereka hanya perlu memberitahu sekolah secara bertulis,” katanya.

JPBB Miri telah memaklumkan mengenai Prosedur Operasi Standard (SOP) pembukaan sesi persekolahan pada Jumaat. 

JPBB Miri turut mengingatkan semua ibu bapa dan penjaga mengambil langkah berjaga-jaga dan usaha bersepadu untuk mematuhi COVID-19 pencegahan SOP.

“Ibu bapa mesti mengambil langkah proaktif dengan mengajar secara aktif dan penting bagi amalan kebersihan yang baik untuk anak-anak.

“Sekiranya anak-anak mereka mempunyai gejala seperti demam, batuk, sakit tekak, sesak nafas, anosmia (kehilangan bau), mereka harus mengambil langkah berjaga-jaga dengan tidak menghantar anak ke sekolah dan anak itu mesti dibawa ke kemudahan rawatan kesihatan terdekat untuk penilaian selanjutnya oleh pengamal perubatan. 

“Begitu juga, sekiranya salah seorang daripada ibu bapa atau ahli keluarga sebagi kontak rapat dengan kes positif dan dikuarantin oleh Jabatan Kesihatan, ibu bapa dinasihatkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga dengan tidak menghantar anak ke sekolah dan tunggu sehingga swab RT-PCR dan kontak rapat tersebut dikatakan negatif sebelum meneruskan untuk menghantar anak ke sekolah,” tambah kenyataan itu lagi. -EDISI UKAS