Pejabat Residen Mukah Dan MAHB Adakan Taklimat Persediaan Pembukaan Lapangan Terbang Mukah

SABTU, 3 APRIL 2021

MUKAH: Pejabat Residen Bahagian Mukah dan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) telah mengadakan Taklimat Persediaan Pembukaan Lapangan Terbang Mukah bertempat di lapangan terbang baru itu pada Khamis.

Menurut Residen Bahagian Mukah, Hamdiah Bakir, taklimat itu diadakan untuk melihat kesediaan lapangan terbang itu sebelum ianya mula beroperasi tidak lama lagi.

Beliau juga menyeru warga Mukah untuk menyampaikan kepada masyarakat bahawa Lapangan Terbang Mukah bersedia untuk beroperasi.

Lapangan Terbang Mukah Baru terletak kira-kira 7 km dari pusat bandar raya, bandar pesisir di negeri Sarawak di Malaysia Timur.

Lapangan Terbang Mukah sedia ada hanya sesuai untuk Twin Otters dan Helikopter dan mempunyai lapangan terbang untuk pesawat Short Take-Off And Landing (STOL) untuk kawasan pedalaman.

Oleh itu, adalah penting untuk membina kemudahan baru untuk memenuhi keperluan yang lebih besar pesawat ATR sekali gus dapat menyediakan jaringan baru di sepanjang kawasan pesisir.

Kemudahan baru ini akan mempunyai landasan sepanjang 1500 meter dan lebar 30 meter, bangunan terminal dengan keluasan sekitar 3500 meter persegi, stesen bomba dan Penyelamat Kategori 5 di lapangan terbang, menara kawalan Jabatan Sivil Penerbangan (DCA), Kuarters (Kelas D, E & F) dan stesen meteorologi. – EDISI UKAS

Share
0