Permohonan Sertai Program ‘TEGAS Pre-Accelerator Bootcamp 2021’ Kini Dibuka

SABTU, 5 JUN 2021

KUCHING: Permohonan untuk menyertai  program ‘TEGAS Pre-Accelerator Bootcamp (TPAB) 2021’ yang akan berlangsung pada 1 Ogos hingga 7 Ogos 2021 secara maya kini dibuka.

Menurut Pengerusi Tabung Ekonomi Gagasan Anak Sarawak (TEGAS), Datu Len Talif Salleh, Hub Inovasi Digital TEGAS akan bekerjasama dengan pelbagai rakan ekosistem di negara ini untuk edisi keempat program berkenaan.

“TPAB adalah program satu minggu yang dirancang untuk membawa permulaan peringkat awal ke tahap berikutnya, dari mengesahkan idea hingga membuat produk minimum yang layak (MVP) dan strategi pergi ke pasaran,” katanya dalam satu kenyataan media pada Sabtu.

Tambahnya, kandungan akan disampaikan oleh pakar industri dan pengusaha berpengalaman merangkumi topik seperti cara untuk bermula, pemodelan perniagaan, pemodelan kewangan, pembangunan produk, pengumpulan dana dan promosi.

“Mentor yang mengikuti program ini antara lain ialah Ketua Pegawai Eksekutif FutureLab Brian Tan, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Biji-Biji Initiative & Me.reka Rashvin Pal Singh, Pengasas bersama & Ketua Pegawai Eksekutif RunCloud, Arif Tukiman, Pengasas Mindswitch, Zaharah Malim, Pengarah Urusan CentaCube, Sharidah Rafidah.

“Selain itu, turut sama Presiden Persatuan FinTech Malaysia, Karen Puah, Pengasas bersama & Ketua Pegawai Eksekutif pitchIN, Sam Shafie, Pengasas bersama & Ketua Pegawai Eksekutif The Lorry Nadhir Ashafiq, Pengasas bersama Fave Yeoh Chen Chow dan Ketua Pegawai Produk Kumpulan Aerodyne Razwan Zakaria,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu, ‘Bootcamp’ ini mempersiapkan para peserta untuk ‘Demo Day Virtual’ untuk memilih tiga pemenang teratas dan juga merupakan peluang untuk membentangkan kepada pelabur peringkat awal serta memberi peluang cerah untuk menyertai TEGAS Startup Lab, TEGAS Social Impact Accelerator dan Sarawak Shell LiveWIRE.

Pemenang akan menerima pakej yang merangkumi sokongan penggabungan syarikat dari TEGAS, akses enam bulan ke platform bimbingan FutureLab, alat percuma dari rakan ekosistem serta akses kerjasama percuma selama tiga bulan di TEGAS Digital Innovation Hub (TDIH) di Kuching, Bintulu dan Miri.

Datu Len Talif yang juga Menteri Muda Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar berkata, program ini adalah untuk membantu mempercepat pertumbuhan syarikat pemula peringkat awal dan perusahaan sosial peringkat awal tempatan, sebagai sebahagian dari usaha untuk terus memacu inovasi digital dan keusahawanan di Sarawak.

“Menjelang tahun keempat menjalankan TEGAS Pre-Accelerator Bootcamp, kami percaya program ini dapat menjadi batu loncatan yang baik bagi para usahawan muda di Sarawak untuk menyesuaikan dan mengesahkan idea inovatif mereka sebelum pergi ke pasaran,” ujar Datu Len.

Untuk makluman, TPAB adalah terbuka untuk semua syarikat pemula dan perniagaan sosial peringkat awal dengan sekurang-kurangnya seorang pengasas bersama Sarawak.

Untuk memohon, layari laman sesawang berikut http://bit.ly/TPAB4 . -EDISI UKAS

Share

add comment