Hanya Perkhidmatan Kritikal Dibenarkan Operasi -MIPD Sarawak

ISNIN, 7 JUN 2021

KUCHING: Semua kerja pembinaan di seluruh negara tidak dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun pengecualian hanya diberikan kepada kerja yang disenaraikan dalam perkhidmatan.

Kementerian Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan (MIPD) Sarawak dalam satu kenyataan medianya ingin mengingatkan semua untuk mematuhi Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB)

Tambah kenyataan itu, hanya beberapa aktiviti yang disenaraikan sebagai perkhidmatan kritikal yang dibenarkan beroperasi seperti kerja penyelenggaraan dan pembaikan yang kritikal, kerja-kerja pembinaan yang melibatkan infrastruktur awam utama dan kritikal, perkhidmatan profesional/perunding yang terlibat dalam kerja-kerja pembinaan dan perkhidmatan di sepanjang rantaian bekalan yang terlibat dalam kerja pembinaan yang dibenarkan beroperasi.

Untuk itu, semua kontraktor, perunding dan pembekal yang terlibat dalam kategori projek yang disenaraikan di atas perlu mendapatkan kelulusan baru melalui laman web MITI https://www.miti.gov.my untuk beroperasi dalam tempoh PKP bermula 1 Jun 2021.

Surat kebenaran yang dihasilkan melalui sistem mesti dipaparkan di premis/tapak pembinaan dan dapat digunakan sebagai persetujuan untuk bergerak oleh semua pihak yang terlibat dengan projek yang diluluskan manakala bagi waktu operasi untuk kehadiran pekerja adalah dari jam 6 pagi hingga 8 malam dan kapasiti pekerja terhad kepada 60 peratus.

Bagi pekerja (penduduk tempatan dan warga asing) di tapak pembinaan mesti menjalani ujian swab COVID-19 sebelum dibenarkan memulakan kerja dan pihak kontraktor diingatkan untuk melantik Pegawai Keselamatan dan Kesihatan yang diberi tanggungjawab untuk memantau pematuhan terhadap SOP di tapak pembinaan bersama dengan garis panduan keselamatan dan kesihatan lain.

Dalam pada itu, bagi memastikan wabak COVID-19 tidak merebak dari tapak pembinaan ke komuniti setempat, pergerakan antara tapak pembinaan dan Pusat Tenaga Kerja Berpusat (CLQ) mesti dikendalikan.

Justeru, kontraktor mesti menyediakan pengangkutan untuk pekerja antara CLQ mereka dan tapak pembinaan sekiranya mereka berada di luar lokasi.

CIDB mempunyai kuasa untuk menutup tapak pembinaan dan mengenakan kompaun di laman web yang didapati tidak mematuhi SOP yang ditetapkan atau telah melakukan kesalahan di bawah Akta 520 (Akta Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia), Akta 446 (Akta Piawaian Perumahan Minimum dan Kemudahan Pekerja 1990) dan Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988).-EDISI UKAS

Share

add comment