Kerajaan Sarawak Sasar Capai Liputan Bekalan Elektrik Dan Air Di Seluruh Negeri Menjelang Tahun 2025

SELASA, 15 JUN 2021

KUCHING: Kerajaan Sarawak mensasarkan untuk mencapai liputan penuh di seluruh negeri untuk bekalan air dan elektrik menjelang 2025.

Menurut Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan, sasaran ini akan dicapai melalui Kementerian Utiliti Sarawak dan agensi pelaksana, Jabatan Bekalan Air Luar Bandar (JBALB), Lembaga Air Kuching (LAK), Lembaga Air Sibu (LAS), LAKU Management Sdn. Bhd serta Sarawak Energy Berhad. 

“Untuk kedua-dua air dan elektrik, inisiatif jangka pendek hingga jangka panjang di bawah Pelan Induk Bekalan Air Sarawak, Program Grid Air Negeri dan Pelan Induk Elektrikasi Luar Bandar Sarawak telah dilaksanakan sejak 2018,” katanya. 

Beliau berkata demikian semasa mempengerusikan Mesyuarat Pemantauan Projek Utiliti Negeri pada Isnin. 

Sistem Bekalan Grid Air Sarawak dibiayai di bawah Projek Rakyat dan akan memperbaiki keadaan bekalan air semasa di Sarawak sekaligus menghentikan masalah air di Sarawak.

Di bawah program Projek Rakyat untuk air, sejumlah RM4 bilion telah diperuntukkan untuk 321 projek bekalan air yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah bekalan air di kawasan yang mempunyai tekanan air rendah dan menyediakan bekalan air bersih kepada mereka yang tidak mempunyai akses untuk kemudahan asas ini.

Sehingga kini 165 projek diselesaikan sementara 156 projek lagi dijangka selesai sepenuhnya pada tahun 2023.

Tambah Datuk Amar Awang Tengah yang juga Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli II dan Menteri perdagangan Antarabangsa dan Industri, Terminal Perindustrian dan Pembangunan Usahawan, penyelesaian semua projek ini akan meminimumkan masalah bekalan air segera di kawasan yang mengalami tekanan air dan meningkatkan jumlah air terawat kepada pengguna.

“Sejumlah RM2.37 bilion diperuntukkan di bawah Pelan Induk Elektrifikasi Luar Bandar Dipercepatkan,” katanya. 

Pelan Induk Elektrifikasi Luar Bandar Dipercepatkan bernilai RM2.37 bilion  itu merangkumi Skim Bekalan Tenaga Luar Bandar (RPSS) bagi meningkatkan infrastruktur grid utama ke kawasan luar bandar dengan pencawang baru yang dibina sebagai suntikan kuasa dan sambungan Skim Elektrikasi Luar Bandar (RES) seterusnya ke kawasan setempat untuk akhirnya bekalan rumah kediaman. 

Sejak 2019, lima pencawang telah siap dan ditugaskan di Batang Ai, Pakan, Julau, Ng. Ngungun, dan Sebauh sementara lima lagi sedang dalam pembinaan di Tatau, Kanowit, Dalat, Sangan dan Belaga. 

Dua lagi pencawang akan mula dibina di Long Lama dan Ba’kelalan setelah pengambilalihan tanah selesai.

Ujar Awang Tengah lagi, bagi kampung atau rumah panjang yang terlalu jauh untuk dihubungkan dengan sistem grid utiliti ini atau tanpa akses jalan yang betul untuk membina sambungan air dan elektrik, Sistem Bekalan Air Alternatif Sarawak (SAWAS) dan Skim Elektriktif Luar Bandar Alternatif Sarawak (SARES) akan dilaksanakan. 

“Di luar bandar untuk kemudahan asas ini, keseluruhan liputan bekalan air di Sarawak dianggarkan 83.4 peratus dengan liputan bekalan air luar bandar pada 66.5 peratus. 

“Liputan elektrik keseluruhan Sarawak adalah 98 peratus dengan liputan bekalan elektrik luar bandar pada 95 peratus. 

“Kerajaan komited untuk mencapai liputan penuh untuk utiliti ini pada tahun 2025 walaupun menghadapi banyak cabaran untuk mencapai kawasan pedalaman terpencil dengan akses yang terhad dan ditambah dengan pandemik COVID-19 yang sekarang mengganggu pelaksanaan banyak projek,” katanya. 

Kerajaan Sarawak, melalui Kementerian Utiliti Sarawak dan agensi pelaksana, komited untuk melaksanakan inisiatif ini di bawah Projek Rakyat untuk memastikan rakyat Sarawak mendapat akses kepada bekalan air bersih dan bekalan elektrik 24 jam.

Turut hadir Menteri Utiliti Dato Sri Dr. Stephen Rundi Utom, Menteri Muda Utiliti (Elektrik Luar Bandar), Datuk Liwan Lagang, Menteri Muda Utiliti (Bekalan Air) Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Transformasi Sosioekonomi) Dato Sri Mohamad Abu Bakar Marzuki, Setiausaha Tetap Kementerian Utiliti Dato Alice Jawan dan pegawai kanan dari pejabat Setiausaha Kewangan Negeri, Unit Perancang Ekonomi Sarawak dan agensi pelaksana masing-masing. -EDISI UKAS

Share
0