Masyarakat Daerah Lawas Digesa Mendapatkan Vaksin COVID-19

SELASA, 6 JULAI 2021

LAWAS: Masyarakat yang berumur 18 tahun ke atas dan layak mendapat vaksin COVID-19 digesa segera berbuat demikian. 

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, mereka boleh terus mendapatkan vaksin COVID-19 di beberapa Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Daerah Lawas ini seperti Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Sundar, Trusan, Long Tuma, Merapok dan Muncu. 

“Pastikan mereka yang belum keluar mendapatkan vaksin, segera berbuat demikian dengan mendaftar melalui MySejathera dan menggunakan kaedah-kaedah lain yang disediakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mendapatkan vaksinasi ini.

“Kes positif di Sarawak masih tinggi, tetapi di Daerah Lawas ianya masih terkawal.

“Bagaimanapun, kita harus berwaspada terhadap virus ini dan memastikan setiap anggota keluarga, jiran dan masyarakat telah mendapat suntikan vaksin COVID-19,” katanya semasa berucap dalam Majlis Penyerahan Sumbangan Peralatan Sanitasi dan Alat Perlindungan Diri kepada 3 buah Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) di Daerah Lawas pada Isnin.

Beliau telah menyerahkan peralatan sanitasi dan alat pelindung diri sumbangan Empayar Holding Sdn Bhd kepada ketiga-tiga Pengerusi SJK Daerah Lawas. 

Tambah Datuk Amar Awang Tengah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Sari, Kerajaan Sarawak berharap dapat mencapai 80 peratus Imuniti Kelompok menjelang Ogos ini. 

“Matlamat kita di Sarawak ialah mencapai Imuniti Kelompok pada penghujung Ogos ini. 

“Di Lawas, lebih 33,000 orang yang berumur 18 tahun ke atas dan layak mendapat vaksinasi. 

“Ini termasuklah mereka yang berkerja di ladang, industri kayu, kilang, pembuat rumah, pekerja restoran dan sebagainya yang mana mereka harus mendapatkan vaksinasi ini,” tambahnya. 

Hadir sama Menteri Muda Permodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah Sarawak merangkap ADUN Bukit Kota Datuk Dr Abdul Rahman Ismail, Residen Bahagian Limbang yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian (JPBB) Limbang Ir Ahmad Denney Ahmad Fauzi, Pegawai Daerah Lawas Ladin Atok, Pegawai Pendidikan Daerah Lawas Sawal Pandin dan wakil Syarikat Empayar Ah Wee. -EDISI UKAS

Share
0

add comment