JPBN Sarawak Benarkan IGTC Beroperasi Dengan SOP Ketat

KHAMIS, 8 JULAI 2021

MIRI: Pusat Latihan Keselamatan dan Kemahiran Minyak dan Gas Luar Pantai dibenarkan untuk mengadakan kursus latihan, tertakluk kepada pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat.

Menteri Bertanggungjawab Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian (JPBB) Miri Datuk Lee Kim Shin dalam kenyataan media pada Rabu berkata, sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) semua pusat latihan minyak dan gas ditutup dan ini telah mempengaruhi mereka yang akan bekerja di industri minyak dan gas di luar pesisir

“Di bawah syarat keselamatan dan keterampilan, sejumlah kursus dan latihan yang harus dilalui oleh pekerja di luar pesisir dan memperoleh perakuan yang diperlukan. 

“Contohnya, Latihan Kecemasan Induksi Keselamatan Luar Pantai dan Keselamatan Perjalanan dengan Kapal, Helikopter Bawah Air, Latihan Melarikan diri, Pertolongan Cemas Asas dengan Latihan CPR, Pemadaman Kebakaran Asas dan lain-lain,” katanya.

Tambah Datuk Lee yang juga Menteri Pengangkutan Sarawak, mereka juga wajib menjalani kursus penyegaran dan pembaharuan sijil mereka sebelum mereka dapat bekerja di luar pesisir.

“Oleh itu, jika mereka tidak dapat menjalani latihan yang diperlukan dan memiliki sijil yang relevan, termasuk kursus penyegaran untuk memperbaharui sijil mereka, mereka tidak dibenarkan bekerja di luar pesisir. 

“Ini tentu akan menyebabkan kekurangan tenaga kerja terlatih dan mahir untuk bekerja di luar pesisir yang akan memberi kesan serius kepada operasi minyak dan gas luar pesisir.

“Oleh itu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak telah bersetuju membenarkan pusat latihan keselamatan dan kemahiran luar pesisir memulakan kursus latihan mereka tertakluk kepada pematuhan ketat terhadap SOP,” katanya. 

IGTC dan 3 pusat latihan yang serupa di Miri yang menjalankan kursus dan latihan keselamatan dan kemahiran berkaitan industri minyak dan gas diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Terdahulu beliau telah mengunjungi Pusat Latihan IG (IGTC) dan menyerahkan surat kelulusan daripada JPBN Sarawak kepada pihak pengurusan untuk memulakan kursus latihan yang berkaitan dengan industri minyak dan gas.

Hadir sama Datuk Bandar Miri Adam Yii Siew Sang, Pemangku Residen Miri Jamalie Busri, Pengarah Urusan PARC Shared Office Andrew Lau, Pengarah Urusan Worldwide Offshore Services Sdn Bhd Jimmy Ho, Pengarah Urusan IG Training Centre Sdn Bhd Joseph Kong dan Pengarah Urusan Fastart Sdn Bhd Michael Lee. -EDISI UKAS