Kerajaan Baharu Perlu Pastikan Penularan COVID-19 Dapat Dikawal Dan Pulih Ekonomi Negara Dan Rakyat

AHAD, 29 OGOS 2021

BINTULU: Perdana Menteri Datuk Sri Ismail Sabri dan barisan kabinetnya perlu bekerja keras untuk rakyat, lebih-lebih lagi dalam tempoh sukar ini.

Menurut Ahli Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing, mereka perlu memastikan wabak COVID-19 ini dapat dikawal dan memulihkan ekonomi negara dan rakyat. 

“Mereka perlu mengawal penularan wabak COVID-19 dengan meminta pertolongan dan nasihat daripada pakar dan pakar  dari China.

“Di samping itu membincang dan melakukan beberapa penelitian mengenai kes-kes domestik COVID-19 dalam usaha memerangi dan mengawal wabak COVID-19. 

“Di samping itu, Menteri Kewangan perlu bertindak segera untuk mencari penyelesaian praktikal untuk memulihkan dan menggerakkan ekonomi negara ke hadapan.

“Walaupun kerajaan boleh mengagihkan bantuan kewangan sebanyak RM500 dan RM1,000 untuk rakyat, tetapi ianya hanya merupakan bantuan jangka pendek yang tidak banyak membantu untuk menampung kehidupan rakyatr,” katanya dalam sidang media yang diadakan di Hotel Promenade Bintulu pada Jumaat. 

Ujarnya lagi, bantuan sepatutnya diberikan kepada mereka yang benar-benar memerlukan seperti mereka yang berada di jalanan yang sukar untuk meletakkan makanan di atas meja.

Tambah Datuk Seri Tiong lagi, kerajaan perlu mendengar dan mengambil pandangan bukan sahaja daripada rakyat, tetapi juga sektor industri seperti perusahaan kecil dan sederhana (PKS), pengilang dan industri pembinaan.

“Dapatkan pelan makro-ekonomi untuk menggerakkan negara ke hadapan tetapi ia perlu menjadi sesuatu yang praktikal apabila diterapkan dan memberi manfaat kepada rakyat.

“Seperti sekarang, kita ada Pelan Pemulihan Nasional (PPN) tetapi orang awam tidak bimbang tentang peralihan fasa untuk keluar dari COVID-19. 

“Apa yang paling penting bagi mereka ialah adakah rancangan ini akan membolehkan mereka mengekalkan pekerjaan, pendapatan dan kehidupan serta menjamin kesejahteraan anak-anak mereka?,” tambahnya. 

Isu krisis kesihatan ini mesti diselesaikan dan jika tidak rakyat akan marah kepada kerajaan.-EDISI UKAS