Sindiket Lombong Mata Wang Kripto Diserbu Di Miri

AHAD, 12 SEPTEMBER 2021

MIRI: Kegiatan sindiket melombong mata wang kripto di sebuah rumah berkembar di Jalan Bakam, Miri diserbu.

Sarawak Energy Berhad (SEB) dalam kenyataan media pada Sabtu berkata, sindiket tersebut telah menyebabkan kerugian sekitar RM8,200 sebulan.

Dalam serbuan itu, pasukan penyiasat telah merampas sebanyak 49 unit mesin melombong mata wang kripto bernilai sekitar RM245,000 dan modem internet.

Turut ditemui penyambungan haram yang disembunyikan di sebalik siling premis.

Pasukan teknikal SEB juga memeriksa laman web dan menemui bukti kecurian elektrik kabel penoreh langsung dari pendawaian utama yang disambungkan terus ke mesin maya kripto.

“Kegiatan perlombongan di bangunan ini telah menyebabkan kerugian sekitar RM8,200 sebulan.

“Semua mesin perlombongan cryptocurrency dirampas dan kabel penoreh langsung haram juga dibongkar sebagai bukti berlakunya kecurian elektrik.

“Laporan polis telah dibuat untuk siasatan lanjut,” katanya.

Tambah kenyataan itu lagi, pemilik premis juga akan didakwa di atas kesalahan mencuri elektrik, yang merupakan kesalahan jenayah di bawah Seksyen 33 (5) Ordinan Elektrik dan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga RM100,000 atau lima tahun jika didapati bersalah.

Oleh itu, orang ramai digalakkan melaporkan sebarang aktiviti perlombongan kripto yang disyaki di kawasan kejiranan atau bangunan terbengkalai mereka ke pusat perkhidmatan pelanggan SEB di talian 1300-88-3111 atau e-mel dicustomercare@sarawakenergy.com.

Semua maklumat yang diterima akan dirahsiakan.-EDISI UKAS

Share
0

add comment