Kelestarian Pembangunan Dan Alam Sekitar Sentiasa Menjadi Agenda Utama GPS: KM Sarawak

ISNIN, 13 SEPTEMBER 2021

KUCHING: Kelestarian pembangunan sentiasa menjadi agenda utama kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk mencapai keseimbangan antara keperluan pembangunan dan kesejahteraan rakyat.

Menurut Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg, mengikut pindaan rang undang-undang ordinan sumber asli dan alam sekitar 2019 membolehkan lembaga sumber asli dan alam sekitar (NREB) memperkukuhkan mekanisme pengawalseliaan bagi pengurusan sumber asli secara berkekalan dan perlindungan kualiti alam sekitar di Sarawak.

Justeru, beliau menyeru agar NREB untuk lebih bersedia dan mempersiapkan strategi untuk menentukan hala tuju bagi sepuluh tahun akan datang.

“Dalam hal ini, saya menggesa NREB untuk lebih bersedia dan merancang secara strategik untuk menentukan hala tujunya untuk sepuluh (10) tahun akan datang, dengan sumber yang mencukupi dan tenaga kerja yang kompeten, disokong oleh undang-undang, peraturan, garis panduan dan peraturan yang berkesan dan boleh disesuaikan dan dilengkapi dengan sistem canggih teknologi untuk memainkan peranan dan tanggungjawab yang diberi mandat dengan berkesan.” katanya ketika berucap semasa menghadiri Majlis Penyampaian Anugerah Alam Sekitar Ketua Menteri di Kuching pada Isnin.

Dalam pada itu, Ketua Menteri juga mezahirkan kebimbangan terhadap pembuangan pelitup muka dan peralatan perlindungan peribadi (PPE) yang boleh membawa kesan kepada alam sekitar di negeri Sarawak semasa pandemik.  

Sehubungan itu, beliau mengingatkan orang ramai akan bahaya yang boleh ditimbulkan jika tidak dibuang dengan cara yang betul.

“Walaupun keadaan pandemik telah meningkatkan kualiti udara dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau (GHG) di bandar-bandar yang berbeza di seluruh dunia pada tahun 2020, termasuk pengurangan pencemaran air, terdapat juga kesan negatif Covid19 terhadap alam sekitar.

“Bagi tujuan kesihatan dan kebersihan, peningkatan penggunaan PPEseperti topeng muka, sarung tangan, hand sanitizer dan cecair pembasmi kuman telah menjadi ancaman utama kepada kesihatan awam dan alam sekitar.”

Tambah Ketua Menteri, beliau menyeru agar semua rakyat untuk memberi perhatian dan berwaspada terhadap ancaman gelombang ketiga pandemik Covid-19.

Dalam pada itu, beliau juga mengucapkan tahniah kepada semua pemenang Anugerah Alam Sekitar Ketua Menteri (CMEA) Edisi Ke-Sembilan 2019/ 2020.

Turut hadir sama, Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Utiliti Sarawak Dato Sri Dr. Stephen Rundi Utom, Menteri Muda Perancangan, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar Datu Len Talif Salleh serta tetamu jemputan lain.-EDISI UKAS