JPBNS Menolak Permohonan Masuk Ke Sarawak Disebabkan Dokumentasi Yang Salah

SELASA, 14 SEPTEMBER 2021

KUCHING: Merujuk kepada aduan seorang individu yang mendakwa empat permohonannya untuk memasuki Sarawak dari Semenanjung Malaysia ditolak empat kali oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) dan dimuat naik dalam media sosial baru-baru ini, jawatankuasa tersebut telah melakukan siasatan dalaman untuk menyelesaikan masalah berkenaan.

JPBNS dalam satu kenyataan media hari ini menjelaskan bahawa permohonan individu tersebut ditolak kerana tidak menyerahkan dokumen yang diperlukan untuk menyokong permohonannya.

Siasatan mendapati individu berkenaan melampirkan keputusan ujian RTK-Antigen yang sama dengan empat permohonannya untuk memasuki Sarawak.

Berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) kemasukan ke Sarawak, setiap pemohon perlu mengemukakan keputusan ujian RT-PCR seperti yang dinyatakan.

Salah satu syarat untuk memasuki Sarawak adalah mengemuka dan melampirkan keputusan ujian RT-PCR yang dijalani dalam tempoh 72 jam sebelum memasuki negeri ini.

JPBNS juga menyatakan bahawa telah mengenal pasti identiti sebenar individu terbabit.

Individu tersebut telah mengemukakan permohonannya pada 8, 9, 10 dan 11 September 2021 dengan melampirkan keputusan ujian RTK yang sama dan ia adalah bertentangan dengan SOP kemasukan ke Sarawak seperti dinyatakan oleh JPBNS.

JPBNS juga mengatakan bahawa mempunyai perincian peribadi dan rakaman suara individu terbabit yang mengakui kesalahannya semasa siasatan.

JPBNS kesal kerana individu terbabit dengan sengaja menyalahtafsirkan fakta dan mencemarkan imej JPBNS serta mengelirukan orang ramai dengan mendakwa empat permohonannya ditolak dengan salah.

Sehubungan itu, JPBNS tidak mempunyai pilihan selain menolak semua permohonannya.

JPBNS juga menasihatkan masyarakat supaya mematuhi syarat-syarat seperti yang dinyatakan dalam SOP kemasukan ke Sarawak dan tidak menyalahkan JPBNS apabila mereka melakukan kesilapan.