TEGAS Mengalu-alukan Lima Syarikat Pemula Bagi Program TSL Kumpulan Keempat

SABTU, 18 SEPTEMBER 2021

KUCHING: Tabung Ekonomi Gagasan Anak Sarawak (TEGAS) mengalu-alukan lima kumpulan pemula dalam program pemecut ‘TEGAS Startup Lab’ (TSL) kumpulan keempatnya.

Lima syarikat permulaan cemerlang dari seluruh Sarawak yang juga merupakan alumni ‘TEGAS Pre-Accelerator Bootcamp 2021’ dan ‘TEGAS Youth Founder Mentoring Program 2021’ telah dipilih untuk program ini melibatkan SEED, MyPAMS, SnappED, PharmaPlus dan SaraLuna.

Menurut Menteri Muda Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar Sarawak, Datu Len Talif Salleh merangkap Pengerusi TEGAS, TSL adalah langkah yang tepat untuk mencapai skala dan menghasilkan pertumbuhan yang drastik.

“TSL adalah program untuk mempercepatkan usaha peringkat awal selama lima bulan bagi menghubungkan syarikat permulaan tempatan dengan mentor, pelabur, dan pakar industri yang tepat.

“Program pemacu TSL akan membantu para pemula tempatan dalam mencapai kesesuaian pasaran produk,” katanya menerusi kenyataan media pada Sabtu.

Jelas Datu Len, program tersebut diadakan mulai September 2021 hingga Januari 2022 dengan kerjasama WatchTower & Friends dan disokong oleh Sarawak Digital Economy Corporation (SDEC), Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), pitchIN, FutureLab, Borneo Digital, Amazon Web Services (AWS) dan Escape by Etiqa.

“Lima syarikat permulaan itu akan mendapat bimbingan daripada pakar industri dan pengasas permulaan utama Malaysia, akses kepada kerajaan dan agensi pembiayaan, akses pasaran, rangkaian pelabur dan rakan ekosistem melalui TEGAS dan MDEC.

“Faedah lain termasuk kredit sehingga USD5000 Amazon Web Services (AWS), biasiswa kursus pensijilan profesional dalam talian ‘Digital Marketing Institute’, akses enam bulan ke platform bimbingan dalam talian FutureLab dan jalur hijau untuk menyertai program peningkatan TEGAS Digital Village,” tambah beliau.

Datu Len memaklumkan TSL terbuka untuk syarikat perniagaan dan perniagaan yang didaftarkan di bawah Suruhan Syarikat Malaysia (SSM) atau badan pendaftaran lain yang diiktiraf dengan sekurang-kurangnya 51 peratus pegangan saham Sarawak atau satu pengasas bersama Sarawak, sekurang-kurangnya enam bulan dan tidak lebih dari lima tahun. –EDISI UKAS