Lengkapkan Kanak-Kanak Dengan Budaya Norma Baharu

SABTU, 2 OKTOBER 2021

KUCHING: Konvensyen Antarabangsa Sarawak Pendidikan Awal Kanak-Kanak 2021 dengan tema Pembinaan Watak Insan Dalam Norma Baharu adalah selaras dengan salah satu objektif persidangan iaitu untuk memastikan bahawa setiap anak dilengkapi dengan nilai yang tepat sehingga dapat menyesuaikan diri dengan tuntutan norma baharu.

Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak Sarawak, Dato’ Sri Fatimah Abdullah berkata, perwatakan atau keperibadian seseorang dibentuk oleh nilai-nilai moral dan agama yang dijunjung tinggi oleh seseorang.

“Faktor dominan inilah yang akan menentukan bagaimana seseorang menggunakan pengetahuan (duniawi atau surgawi), kemahiran (teknikal atau sosial) untuk pembangunan peribadi atau untuk kebaikan masyarakat dan manusia pada umumnya.

“Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa dan guru untuk menanamkan nilai-nilai yang betul dalam diri anak-anak selama tahun-tahun pembentukannya,” katanya semasa berucap dalam Konvensyen Antarabangsa Sarawak Pendidikan Awal Kanak-Kanak 2021 secara maya di Kuching pada Sabtu.

Tambah Dato’ Sri Fatimah, kementeriannya berhasrat untuk memiliki guru dan penjaga yang berkelayakan, berpendidikan dan berketerampilan yang mempunyai sikap dan kebolehan yang betul untuk memastikan penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak yang berkualiti untuk anak-anak di Sarawak.

Katanya, pembentukan watak adalah asas untuk pertumbuhan peribadi dan para guru ECCE harus menanamkan nilai-nilai moral dan keagamaan yang tepat pada anak-anak untuk memberi mereka permulaan dalam kehidupan.

Ujar beliau lagi, peserta konvensyen ini bukan hanya terdiri daripada guru dan penjaga pendidikan dan penjagaan awal kanak-kanak (ECCE) tempatan tetapi juga peserta antarabangsa dari pelbagai negara seperti Jepun, Singapura, Brunei, Indonesia dan juga peserta dari Semenanjung Malaysia. 

“Tahun ini, walaupun kita menyasarkan 950 peserta, sambutannya luar biasa dengan lebih daripada 1,000 orang mendaftar. 

“Kita berbangga dengan guru ECCE kita kerana sentiasa berminat untuk mengembangkan diri secara profesional untuk menjadi guru dan pengasuh yang lebih baik,” ujarnya.

Pada konvensyen itu, seramai lima penceramah antarabangsa telah dipilih untuk membentangkan kertas kerja mereka yang terdiri daripada Dr. Nurul Nadiah Sahimi dari Malaysia), Dr. Christine Chen dari Singapura, Prof Emeritus Yoichi Sakakihara dari Jepun, Prof Dr Supriyono dari Indonesia dan Dayang Siti Zaharah Abdul Razak dari Brunei.-EDISI UKAS