Cadangan Naik Taraf Dan Pemasangan Kemudahan Di Taman Bulatan Miri Masih Dalam Pembinaan

SELASA, 12 OKTOBER 2021

MIRI: Projek menaik taraf dan pemasangan kemudahan permainan di Taman Bulatan Miri masih dalam proses pembinaan. 

Menurut Majlis Bandaraya Miri (MBM) dalam kenyataan media pada Selasa menjelaskan, ianya tertakluk kepada kontrak selama 3 bulan bermula 6 September 2021 dan dijadualkan siap pada 6 Disember 2021.

“Pada masa ini kontraktor telah membuka baut pada papan gelongsor satu kanak-kanak untuk penyelenggaraan, pembaikan dan pengecatan semula di tempat kerja. 

“Oleh itu, masyarakat umum dinasihatkan untuk tidak memasuki tempat kerja atas faktor keselamatan,” katanya bagi menjawab isu yang telah dibangkitkan di media sosial mengenai slaid kanak-kanak tersebut yang kelihatannya terlalu dekat dengan bangku konkrit. 

Cadangan peningkatan dan pemasangan kemudahan taman permainan baru adalah salah satu Projek Transformasi Luar Bandar (RTP) di bawah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Piasau dan dilaksanakan MBM.

Kenyataan itu turut menjelaskan, hasil pemeriksaan kepada isu tersebut juga didapati tapak kerja itu telah dihalang menggunakan kurungan paip dan ianya telah dilepaskan. 

“MBM juga akan mengaktifkan semula kurungan paip dan memasang pemberitahuan yang menasihati orang ramai, untuk mentaga keselamatan diri mereka, agar tidak memasuki tempat kerja atau menggunakan kemudahan taman permainan di dalamnya.

“Pada papan gelongsor tanpa selak itu, langkah menaiki slaid dekat dengan bangku konkrit sedangkan posisi slaid ke bawah, tidak ada halangan. (Pendaratan papan slaid sebenarnya telah dibuka dan diletakkan di atas tanah). 

“Sehingga kerja penambahbaikan dilakukan, slaid akan diposisikan kembali dan diikat kembali ke tanah.

“Sehubungan dengan itu, akan ada penambahan set taman permainan baru dan lebih besar yang akan dipasang di Taman Bulatan Miri,” jelasnya. 

Hadir sama Datuk Bandar Miri Adam Yii Siew Sang, Kaunselor Leslie Lau, Pembantu Khas ADUN Piasau Chia Kah Furng dan pegawai MBM.-EDISI UKAS