Kerajaan Sentiasa Beri Perhatian Yang Mencukupi Terhadap Pendidikan Awal Kanak-Kanak

SELASA, 12 OKTOBER 2021

KUCHING: Kerajaan Persekutuan mahupun Kerajaan Negeri sentiasa memberi perhatian yang mencukupi terhadap pendidikan awal kanak-kanak di negeri ini.

Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak, Dato’ Sri Fatimah Abdullah menjelaskan, kerajaan negeri khususnya telah lama memberi tumpuan kepada akses, ekuiti dan kualiti pembelajaran awal kanak-kanak melalui usaha kolaborasi dengan pelbagai agensi di peringkat persekutuan dan negeri.

“Pihak kementerian telah mula menubuhkan  Majlis Pembangunan Awal Kanak-kanak Sarawak pada tahun 2017 untuk melihat dalam perkara-perkara yang berkaitan dengan penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak.

“Kemudian pada tahun 2017, Awal Bahagian Pembangunan Kanak-kanak, yang dikendalikan oleh 10 orang staf ditubuhkan untuk memberi perhatian khusus kepada penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak di Sarawak,” kata beliau dalam satu kenyataan media bagi menjawab kenyataan presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB), Dato Sri Wong Soon Koh dalam artikel yang dikeluarkan oleh salah satu media tempatan pada Ahad lepas. 

Tambahnya, Kerajaan negeri juga memiliki Sedidik yang memberi tumpuan kepada ekuiti, untuk memastikan bahawa kanak-kanak di luar bandar terutamanya, tidak dibiarkan ketinggalan dalam pendidikan prasekolah.

“Di bawah Sedidik milik kerajaan kita, kami memberi tumpuan kepada ekuiti, untuk memastikan bahawa kanak-kanak di luar bandar terutamanya, tidak dibiarkan ketinggalan dalam pendidikan prasekolah. Ini untuk membantu melengkapkan inisiatif Persekutuan melalui KEMAS, Prasekolah KPM dan Tabika Perpaduan,”katanya lagi.

Dalam pada itu, beliau juga berkata, kementeriannya juga menumpukan kepada guru yang memainkan peranan penting dalam memberikan perkhidmatan yang berkualiti untuk prasekolah berkualiti dengan mengadakan pelbagai kursus dan bengkel untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru dan penjaga.

Dato’ Sri Fatimah memberitahu lagi, Konvensyen Prasekolah turut dianjurkan setiap tahun dengan tema tertentu berkaitan dengan penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak.

“Tahun ini, kami menganjurkan sebuah Konvensyen Antarabangsa Prasekolah Sarawak  dari 1 Oktober hingga 3 Oktober 2021 dengan bertemakan ‘Pembentukan Karakter Dalam Norma Baru’ yang dihadiri oleh 2,180 guru dan penjaga.

Ujar beliau lagi, untuk membantu semua institusi awal kanak-kanak yang berdaftar, kerajaan negeri juga telah meluluskan geran tahunan RM16 juta untuk Geran Tahunan Khas (GTK) sejak 2019.

“Untuk memastikan institusi awal kanak-kanak berkualiti, Kementerian memberi memberikan geran wang untuk pemenang Anugerah tahunan untuk Institusi Pendidikan Awal Kanak-Kanak Yang Berkualiti.

“Setiap institusi awal kanak-kanak yang berdaftar berhak mendapat geran RM5,000 digunakan untuk makanan seimbang dan sihat, Pembelajaran yang menyeronokkan, pembangunan profesional untuk guru dan penjaga dan aktiviti yang melibatkan ibu bapa.

“Untuk mengurangkan kesan COVID-19 terutamanya di IPAKK swasta Kementerian membenarkan GTK digunakan untuk membantu pengendali membayar sewa dan gaji dan pembelian pelitup mulut dan hidung, cecair pembersih tangan, alat pengimbas suhu dan lain-lainr serta membayar perkhidmatan pembersihan untuk memastikan pematuhan SOP pada semua institusi awal kanak-kanak.

“Pada tahun 2021, kementerian telah mempersetujui penggunaan GTK untuk dua tambahan tujuan iaitu melakukan pembaikan kecil dan membeli perabot untuk pusat-pusat.

“Setakat ini, Kementerian telah meluluskan 2,755 daripada 2,946 (93.5%) permohonan GTK yang diterima termasuk Tadika Yakin Diri.

Ujar beliau juga, untuk memastikan perkembangan kanak-kanak secara holistik, Bahagian Perkembangan Awal Kanak-kanak Kementeriannya juga menganjurkan Sarawak Preschool Kids Got Talent setiap tahun untuk memberi tumpuan kepada pengembangan bakat anak-anak kecil ini.

Kata beliau, pelbagai buku juga telah diterbitkan untuk membantu pengendali, guru, penjaga malah ibu bapa dalam mengajar, mengasuh dan menjaga anak-anak kecil.

Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan negeri sentiasa memberikan yang terbaik untuk memastikan semua anak prasekolah di Sarawak mempunyai akses, ekuiti dan kualiti untuk Penjagaan Awal Kanak-kanak yang sesuai.

Tambah beliau, sokongan yang relevan juga diberikan kepada semua penyedia pendidikan dan penjagaan awal kanak-kanak (ECCE) tanpa mengira sama ada kerajaan atau swasta.-EDISI UKAS