MBM Putuskan Penggunaan Paku, Stapler Dalam Pembungkusan Makanan Adalah Salah

JUMAAT, 14 JANUARI 2022

MIRI: Majlis Bandaraya Miri (MBM) memaklumkan mengenai larangan penggunaan stapler atau pengokot dalam pembungkusan makanan di Bahagian Miri. 

Di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009, Bab 2 (Perlindungan makanan), Peraturan 36; “Semua pengusaha makanan hendaklah memastikan penyediaan, pembungkusan dan penyajian makanan adalah bebas daripada sebarang pencemaran.

Dalam hal ini, stapler adalah objek yang biasa digunakan oleh pengusaha makanan untuk menjamin bungkusan makanan mereka kerana ia lebih cepat, lebih murah dan mudah digunakan.

MBM menerusi kenyataan media pada Khamis perkara ini telah dibawa ke Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam MBM untuk dibincangkan dan memutuskan dimasukkan dalam syarat khas ke dalam lesen yang dikeluarkan dengan mengharamkan penggunaan paku (pin), stapler dan apa-apa bahan berbahaya lain untuk pembungkusan makanan.

Sekiranya pemegang lesen (pengendali makanan dan pengendali makanan) didapati melanggar mana-mana syarat khas lesen, lesen mereka boleh digantung atau dibatalkan.

Baru-baru ini pada 31 Disember 2021, tular di laman Facebook seorang kanak-kanak secara tidak sengaja termakan paku yang digunakan untuk membungkus makanan sehingga menimbulkan kebimbangan kepada ramai pengguna di Malaysia.

Susulan kejadian itu, Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memberi amaran bahawa mana-mana pengusaha makanan yang menggunakan paku, stapler atau apa-apa bahan berbahaya lain untuk mendapatkan pembungkusan makanan boleh didenda, didakwa penjara atau kedua-duanya sekiranya tindakan mahkamah diambil bagi kesalahan tersebut.-EDISI UKAS

add comment