Sarawak, Sabah Kini Layak Bergelar Wilayah

SELASA, 15 FEBRUARI 2022

KUCHING: Sarawak dan Sabah kini boleh diiktiraf sebagai wilayah dan bukan lagi negeri selepas Akta Perlembagaan (Pindaan) 2022 [Akta A1642] berkuatkuasa pada 11 Februari 2022.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dudong, Datuk Seri Tiong King Sing, selaras dengan pindaan Perkara 1(2) Persekutuan Perlembagaan, kedudukan Sabah dan Sarawak dikembalikan kepada Negeri Borneo di bawah Persekutuan bersama 11 negeri Tanah Melayu iaitu kedudukan apabila Persekutuan Malaysia telah dibentuk berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Ini jelas menunjukkan kegigihan Kerajaan Negeri dalam mencapai pengiktirafan kedudukan dan kedaulatan negeri Sarawak di bawah MA63.

“Pemulihan Sarawak sebagai Negeri Borneo di Persekutuan Perlembagaan bermakna Kerajaan Persekutuan sedang berusaha untuk menjadi lebih baik mengiktiraf kedudukan Sarawak dan hak rakyat Sarawak menurut MA63.

“Kini, Negeri Borneo benar-benar merupakan rakan kongsi yang sama bagi Negeri Malaya di bawah Perlembagaan Persekutuan,” katanya semasa membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) (Pindaan) Perlembagaan Negeri Sarawak 2022 pada hari kedua Mesyuarat Pertama Bagi Penggal Pertama DUN Sarawak Ke-19 pada Selasa.

Sehubungan itu, beliau menggesa Kerajaan Sarawak menuntut desentralisasi kuasa autonomi daripada Kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan isu berkaitan dengan kewarganegaraan kanak-kanak tanpa kerakyatan di negeri ini.

Ujar beliau, kuasa autonomi itu juga diperlukan untuk menyelesaikan isu berkaitan pendidikan, keselamatan dan sempadan kawalan, imigresen dan kesihatan awam negeri.

Tegasnya, selaras dengan pindaan Akta Perlembagaan, Sarawak kini perlu membuat pindaan terhadap perlembagaan negeri itu untuk memastikan rakyat menerima manfaat untuk jangka masa panjang.

“Saya berharap bahawa pindaan yang akan datang akan memberi faedah konkrit dan holistik untuk masa depan Sarawak.

“Janganlah ia dilakukan dengan cara sembrono yang hanya akan menyebabkan kerugian kepada Sarawak dan sebaliknya,” ujar Duta Khas Perdana Menteri ke China itu lagi.

Datuk Seri Tiong turut menggesa kerajaan negeri mempertimbangkan untuk mengkaji semula peningkatan Pemberian Khas kepada Sarawak di bawah Bahagian IV dan penambahan minyak royalti daripada 5 peratus hingga 10 peratus seperti yang diperuntukkan di bawah Bahagian V ke-10 Jadual Perlembagaan Persekutuan.

Tegasnya, pendapatan tambahan ini penting kepada pembangunan infrastruktur negeri Sarawak.

Beliau dalam pada itu menyokong usul RUU (Pindaan) Perlembagaan Negeri Sarawak 2022 untuk menukar gelaran Ketua Menteri kepada Premier yang dibentangkan oleh Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan, Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah. – EDISI UKAS

add comment