Penubuhan Lembaga Pembangunan Pacu Industri Sagu Dan Nipah

RABU, 16 FEBRUARI 2022

KUCHING: Penubuhan Lembaga Pembangunan Sagu Dan Nipah amat bertepatan dalam membantu merancakkan industri dua komoditi itu di Sarawak.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjong Datu, Azizul Annuar Adenan dengan mempunyai lembaga untuk menyelia industri ini, Sarawak boleh mengambil langkah sewajarnya ke arah menjadikan komoditi ini berdaya maju sebagai sumber pendapatan tinggi pada masa hadapan.

Katannya, selain daripada faedah penggunaan dan nilai pemuliharaan, nipa memberi manfaat dan nilai penting dalam meningkatkan kualiti hidup masyarakat tempatan melalui penjanaan pendapatan untuk banyak isi rumah.

“Sebagai contoh di Thailand, penanaman nipa palma merupakan pekerjaan tambahan bagi sesetengah isi rumah sepanjang tahun.

“Isi rumah yang mengusahakan tanaman nipa serta mereka yang membuat pelbagai produk daripada tanaman tersebut memperoleh pendapatan secara langsung daripada usaha niaga tersebut,” katanya semasa membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Lembaga Kemajuan Sagu Dan Nipah, 2022 pada hari ketiga Mesyuarat Pertama Bagi Penggal Pertama DUN Sarawak Ke-19 pada Rabu.

Tambahnya, ramai masyarakat tempatan mewarisi teknik tradisional turun-temurun untuk menggunakan pokok nipa yang kekal sebagai sebahagian daripada mata pencarian masyarakat.

Dalam memastikan kemampanan industri tersebut, beliau mencadangkan kepada lembaga yang akan ditubuhkan itu untuk menyertakan masyarakat dalam mengekalkan hutan nipa melalui pengurusan, perancangan dan penggunaan.

Selain itu, beliau turut mencadangkan agar harga yang baik dikekalkan untuk pengeluaran dan pengedaran produk sawit nipa sambil menyokong pasaran untuk masyarakat terus menjana pendapatan.

Ia termasuk membangunkan produk sawit nipa untuk memenuhi piawaian yang diperlukan dengan jangka hayat yang lebih lama untuk meningkatkan nilai produk.

“Di kawasan saya di Tanjung Datu, sebagai kawasan pantai, mempunyai tumbuhan nipa semula jadi yang luas dan ia boleh dilihat sebagai kawasan yang berpotensi untuk memajukan industri tersebut.

“Pada masa yang sama, ia akan dapat meningkatkan pendapatan masyarakat setempat, memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat dan pada masa yang sama meningkatkan taraf hidup mereka.

“Aspirasi saya untuk Lembaga Pengarah ini, jika diluluskan, adalah untuk memberi tumpuan kepada pendekatan yang lebih sistematik untuk membangunkan industri nipa daripada aktiviti huluan ke hiliran,” tambah Azizul lagi.

Beliau dalam pada itu menyokong RUU yang dibentangkan untuk bacaan kali kedua oleh Menteri Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Wilayah, Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom. – EDISI UKAS

add comment