MoU International Journal of Business Events and Legacies Buka Lembaran Baru Kepada Penerbitan Jurnal Di Sarawak

KHAMIS, 17 MAC 2022

MIRI: Perjanjian Persefahaman (MoU) di antara Business Events Sarawak (BES) dan Universiti Curtin Malaysia yang akan membentuk jurnal sebagai entiti dan kerjasama  strategik Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Persatuan Penyelidik Sarawak (SRC) yang menjadi rakan kongsi dalam International Journal of Business Events and Legacies membuka lembaran baharu kepada penerbitan jurnal di Sarawak. 

Menerusi kedua-dua MoU ini akan menjadikan penyelidikan jurnal pertama di Asia Tenggara yang memberi tumpuan kepada acara perniagaan dan yang pertama di dunia menggabungkan acara perniagaan dan topik warisan di bawah satu tajuk.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, ini adalah satu langkah penting kepada pelajar industri, pengamal, penyelidik dan penggubal dasar untuk memahami hubungan antara menganjurkan acara perniagaan dan mengaitkan aktiviti seperti pengurusan, ekonomi dan keusahawanan.

“Ini akan menjadikan Sarawak berdaya saing dan dikenali di peringkat antarabangsa kerana jurnal ini disokong oleh persatuan dan organisasi antarabangsa yang dihormati seperti Persatuan Pengurusan Konvensyen Profesional (PCMA) dan Persatuan Kongres dan Konvensyen Antarabangsa (ICCA), The Iceberg dan GainingEdge,” katanya. 

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman Sarawak dan Universiti Curtin Malaysia dalam International Journal of Business Events and Legacies (IJBEL) pada Rabu. 

Tambah beliau lagi, jurnal ini juga mendapat sokongan persatuan tempatan dan kebangsaan seperti Persatuan Agensi Masuk Sarawak (ASIA), Persatuan Penganjur dan Pembekal Konvensyen dan Pameran Malaysia (MACEOS), Persatuan Agensi Pelancongan dan Pelancongan Malaysia (MATTA), Persekutuan Pelancongan Sarawak (STF), Majlis Acara Perniagaan Malaysia (BECM) dan Biro Konvensyen dan Pameran Malaysia (MyCEB).

Pada masa ini terdapat 44 ahli dari 15 negara dari seluruh pelusuk dunia seperti Malaysia, Singapura, United Kingdom, Itali, Perancis, Sepanyol, Australia, China, Amerika Syarikat, Oman, Libya, Serbia, Iran, Greece dan Switzerland yang akan berkongsi dalam penerbitan jurnal tersebut.

Hadir sama Timbalan Menteri Pelancongan Sarawak Datuk Sebastian Ting Chiew Yew, Pengerusi Universiti Curtin Malaysia Datu Ose Murang dan Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Hii Chang Kee.-EDISI UKAS

add comment