Persidangan DUN Sarawak Ke-19 Bermula Hari Ini, 3 RUU Akan Dibentang

SELASA, 17 MEI 2022

KUCHING: Persidangan Kedua bagi Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-19 bermula hari sehingga 26 Mei depan.

Persidangan dimulakaan dengan Pemeriksaan Pasukan Kawalan Kehormatan Utama oleh Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud. di Dataran Perbarisan DUN dan disusuli ucapan perasmian oleh beliau.

Kawalan Kehormatan Utama (KKU) dengan kekuatan anggota seramai 105 orang terdiri daripada 3 Pegawai dan 102 lain-lain pangkat dari Pasukan Gerakan Am, Polis Diraja Malaysia diketuai oleh DSP Muhammad Izzat Fahim Mohd Sofi manakala Inspektor Yew Yuan Cheng Pegawai Panji.

KKU ini diiringi oleh Pancaragam Polis Diraja Malaysia dengan kekuatan seramai 40 anggota diketuai oleh Pengarah Pancaragam, Inspektor Frankie Billy.

Sebanyak tiga Rang Undang-Undang (RUU) Kerajaan akan dibentangkan pada persidangan DUN Sarawak kali ini. 

Ketiga-tiga RUU Kerajaan itu akan dibentangkan bagi bacaan pertama pada hari kedua persidangan, iaitu pada Rabu.

RUU Kanun Tanah (Pindaan) 2022 bagi bacaan kedua dan ketiga akan dibentangkan Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Undang-Undang, MA63 dan Hubungan Negeri-Persekutuan) Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali pada Rabu.

Sementara itu, Timbalan Premier merangkap Menteri Sumber Asli dan Pembangunan Bandar Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan akan membentangkan RUU Hutan (Pindaan) 2022 bagi bacaan kedua dan ketiga pada Khamis.

Manakala, RUU Perbekalan Tambahan (2022) 2022 pula akan dibentangkan Timbalan Premier yang juga Menteri Kewangan dan Ekonomi Baharu Kedua Datuk Amar Douglas Uggah Embas pada hari keempat persidangan, iaitu pada Jumaat.

Pada persidangan kali ini akan menyaksikan 437 soalan untuk jawapan lisan dan bertulis telah diterima daripada 41 Ahli Yang Berhormat, iaitu 284 soalan untuk jawapan lisan manakala 63 lagi untuk jawapan bertulis. 

Turut juga akan dibentangkan ialah usul pemilihan Ahli Dewan Negara yang akan diadakan pada persidangan hari kedua pada Rabu memandangkan tempoh pelantikan Dr Zaidi Suhaili sebagai Ahli Dewan Negara bagi penggal kedua akan tamat pada 18 Julai 2022.

Manakala, satu usul daripada Ahli Dewan Undangan Negeri Biasa di bawah Peraturan Mesyuarat 23 iaitu usul berkaitan Akta Wilayah Laut oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Lintang See Chee How.-EDISI UKAS

add comment