Kampung Baru Kuala Berawan Limbang Kini Jauh Lebih Baik – Datuk Hasbi

SELASA, 24 MEI 2022

LIMBANG: Jika dahulu Kampung Baru Kuala Berawan Limbang ini terlalu jauh untuk dikunjungi disebabkan tiadanya kemudahan jalan raya biarpun jaraknya tidak jauh. 

Bagaimanapun, menurut Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Hasbi Habibollah, sekarang ini keadaannya telah jauh berubah kerana adanya kemudahan awam dan asas yang disediakan kerajaan. 

“Kampung ini dulu boleh dikatakan dekat tetapi jauh dengan bandar kerana dahulu tiada jalan raya ke sini, hanya menggunakan jalan sungai. Jaraknya dengan bandar hanya 3.3 kilometer dengan menggunakan jalan sungai.

“Kini, kampung ini (Kampung Baru) sudah mempunyai kemudahan asas jalan raya, bekalan elektrik, bekalan air dan kemudahan lain,” katanya. 

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Majlis Ramah Tamah Aidilfitri di Kampung Baru Kuala Berawan Limbang pada Sabtu. 

Mengulas mengenai permohonan penduduk Kampung Baru berkenaan dengan pembinaan dewan serbaguna, beliau yang juga Ahli Parlimen Limbang meluluskan permohonan tersebut.

Bagaimanapun, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) perlu menyediakan tapak untuk memudahkan proses pembinaan dewan tersebut nanti. 

Hadir sama Pemangku Residen Bahagian Limbang Sebi Abang, Penghulu Jamil Bakar, Ketua Kampung Baru Kuala Berawan Leah binti Awang, Jurutera JKR Bahagian Limbang Noor Ismail Razali dan Pengelola PPWS Kawasan Limbang dan Lawas Nurul Izza Hanis.-EDISI UKAS

add comment