MINTRED & Surbana Jurong InfrastructurE Bincang Kemajuan Pelan Transformasi Perindustrian Sarawak

SELASA, 7 JUN 2022

KUCHING: Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan mengetuai delegasi Kementerian Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan (MINTRED) mengadakan pertemuan dengan Surbana Jurong Infrastructure Pte Ltd di Singapura pada Isnin. 

Mesyuarat tersebut adalah untuk mengemas kini peranan MINTRED mengenai kemajuan kajian perundingan yang dijalankan Surbana Jurong sebagai sebahagian daripada pelan transformasi perindustrian negeri yang lebih meluas.

Matlamat utama kajian ini juga adalah untuk meneroka cara yang baharu dan inovatif untuk memenuhi keperluan masa depan pembangunan ekonomi Sarawak yang mampan sebagai bidang teras pertumbuhan, terutamanya dalam pembangunan industri minyak dan gas hiliran.

Dalam pada itu, Surbana Jurong sedang mengkaji pembangunan kedua-dua industri medan hijau dan coklat, sejajar dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030 dan peralihan Sarawak kepada alternatif tenaga boleh diperbaharui, hidrogen, dan penggunaan dan penyimpanan karbon.

Turut hadir Penasihat MINTRED Datuk Naroden Majais, Pemangku Setiausaha Tetap MINTRED Dzulkornain Masron dan Pegawai Khas MINTRED Datu Liaw Soon Eng.-EDISI UKAS

add comment