Datuk Bandar Miri Gesa Lebih Banyak Acara Perniagaan Di Miri

SABTU, 9 JULAI 2022

MIRI: Datuk Bandar Miri yang juga Pengerusi Jawatankuasa Acara Perniagaan (MBEC) Miri Adam Yii menggesa lebih banyak acara perniagaan diadakan di Miri untuk menyumbang kepada transformasi ekonomi dan pembangunan sosial bandar raya.

Dalam mesyuarat MBEC kali ke-3, beliau menyeru agar lebih banyak perancang acara perniagaan termasuk persatuan, sektor kerajaan, penganjur persidangan profesional, penganjur pameran profesional, rumah insentif, syarikat pengurusan acara dan pengeluar acara untuk menganggap Miri sebagai konvensyen, pameran, korporat negara dan antarabangsa mereka yang seterusnya. 

Menurut Adam Yii dalam satu kenyataan pada Khamis, dengan sokongan padu dari Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, acara perniagaan Sarawak dan rakan industri Miri lebih bersedia untuk menganjurkan acara perniagaan bertaraf dunia. 

“Kami sedang melihat acara perniagaan bersaiz sederhana pada masa ini sambil menyokong untuk mempunyai pusat konvensyen dan pameran kami sendiri untuk memacu sektor ini dengan berkesan. 

“Bandar antarabangsa di seluruh dunia memanfaatkan acara perniagaan sebagai salah satu pemboleh untuk terus mengubah pembangunan ekonomi dan sosial mereka, tidak mustahil Miri menjadi sebahagian daripada pemikiran progresif ini,” katanya.

Ujar beliau lagi, di bawah Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS)  Sarawak 2030, yang dilancarkan Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg pada 2021, sektor acara perniagaan telah dikenal pasti sebagai aspirasi untuk memperkasakan komuniti dan memulihara warisan, budaya dan biodiversiti, serta menggalakkan pelaburan dan pembangunan dalam semua sektor.

Sementara itu, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Business Events Sarawak, Amelia Roziman, pihaknya begitu gembira dengan kemajuan MBEC dan kini sedang bekerjasama rapat dengan ahli jawatankuasa dalam menyelaraskan aspirasi mereka untuk menjadi Bandaraya Acara Perniagaan Malaysia. 

“Diterajui oleh objektif PCDS 2030, kami secara progresif membida, menyokong dan membangunkan acara tempatan sambil memberi tumpuan kepada, tetapi tidak terhad kepada, topik yang berkaitan dengan sektor minyak dan gas, kejuruteraan, pendidikan, pertanian dan pelancongan untuk Miri,” jelasnya. 

Mesyuarat MBEC telah diadakan di Miri Marriott Resort and Spa pada 4 Julai lepas. 

Sehubungan itu, mesyuarat tersebut berjaya memuktamadkan perancangan strategik dan taktikal suku ke-3 dan ke-4 untuk 2022, di mana pengerusi jawatankuasa kecil membentangkan cadangan mereka untuk pembangunan pihak berkepentingan, pembangunan produk, destinasi, pemasaran dan komunikasi, pembinaan kapasiti serta pembangunan perniagaan.-EDISI UKAS

add comment