Kerjasama Rapat Bersama Pihak Berkuasa Pastikan Kesihatan & Keselamatan Awam Terpelihara Semasa Penularan COVID-19

JUMAAT, 5 OGOS 2022

BINTULU: Keselamatan pekerja dan pengguna pelabuhan adalah menjadi keutamaan sepanjang penularan wabak COVID-19.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bintulu Port Holdings Berhad Dato Mohammad Medan Abdullah berkata, ini adalah untuk memastikan kelancaran perkhidmatan pelabuhan dan memastikan bekalan penting serta perkhidmatan pelabuhan dan logistik yang kritikal tidak terganggu atau terganggu.

Justeru, Bilik Gerakan Pengurusan Bencana COVID-19 telah diaktifkan bagi melindungi operasi, mengurus maklumat dan data serta pembekalan Peralatan Pelindung Diri (PPE) untuk pekerja dan keluarga.

“Salah satu langkah inovatif yang kami lakukan ialah melaksanakan Konsep Kantonisasi, di mana operasi dan kawasan pelabuhan yang berbeza telah ditandakan sebagai ‘kanton’ untuk memastikan pemantauan yang lebih baik.

“Jika perlu, diadakan pengasingan kawasan yang terjejas COVID-19. 

“Kanton ini disusun sedemikian rupa untuk meminimumkan interaksi rapat orang kepada orang awam untuk mengelakkan sebarang kemungkinan jangkitan silang,” katanya semasa berucap dalam majlis Penghargaan Frontliner COVID-19 Syarikat BPHB dan Pelbagai Agaensi di Bahagian Bintulu di Grand Milenium Parkcity pada Rabu. 

Mengulas lanjut, Dato Mohammad Medan turut memberitahu kerjasama rapat dengan dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk memastikan kesihatan dan keselamatan awam terpelihara menerusi sumbangan barangan kesihatan.

“Kami juga menyumbang dari segi membekalkan set lengkap PPE ke hospital Miri, Bintulu, Sibu dan Kuching pada masa sukar untuk mendapatkan bekalan PPE.

“Apabila ruang untuk pusat kuarantin tambahan diperlukan di Bintulu, kami bersetuju untuk membenarkan Dewan Sri Perlabuhan di Taman Perlabuhan ditukar kepada Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) untuk seluruh Bahagian Bintulu,” ujarnya. 

Tambah beliau lagi, tanggungjawab sosial terhadap agensi barisan hadapan yang memerlukan bantuan dari segi peralatan dan bahan makanan kepada masyarakat setempat yang terjejas pandemik COVID-19.

Hadir sama Pengerusi MAKSAK Bahagian Bintulu merangkap Residen Bahagian Bintulu Datu Jack Aman Luat dan Pegawai Daerah Bintulu Mohd Dino Amid. -EDISI UKAS

add comment