Datuk Julaihi Narawi Ketuai Delegasi Ke Kongres Air Dunia Di Denmark

SELASA, 13 SEPTEMBER 2022

DENMARK: Menteri Utiliti dan Telekomunikasi, Datuk Julaihi Narawi telah mengetuai delegasi ke persidangan lima hari Kongres Air Dunia dari 11 hingga 15 September 2022 di Copenhagen, Denmark.

Persidangan anjuran Persatuan Air Antarabangsa (IWA) yang bertemakan ‘Water For Smart Liveable Cities’ itu dihadiri kira-kira 3800 delegasi dari 102 negara dengan 330 peserta pameran.

Persidangan dwitahunan ini menghimpunkan profesional berkaitan air dan menyambung semula industri penggunaan air, pertanian, arkitek dan perancang bandar, pakar hidrologi dan pakar tanah dan air bawah tanah, sains sosial, sektor ICT, sektor kewangan dan lain-lain ke arah mencapai matlamat Pembangunan Lestari Bangsa Bersatu.

Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi dalam satu kenyataan media pada Selasa menyatakan, Kongres ini mengiktiraf kepentingan pengurusan sumber air yang mampan terhadap perubahan iklim yang akan memberi kesan besar kepada keselamatan air.

“Ini memerlukan usaha global untuk penyelesaian baharu melalui pengalaman dan cabaran yang dikongsi. Ia menyediakan penyelesaian untuk masalah pengurusan air yang kompleks hari ini dan untuk masa depan yang memerlukan tumpuan kepada pengurusan air bersepadu yang merapatkan jurang antara dasar dan amalan.

“Persidangan ini tepat pada masanya dan relevan kerana industri air Sarawak sedang mengalami perubahan transformasi. Kami sedang melaksanakan sistem grid air seluruh Sarawak, mewujudkan entiti tunggal bekalan air dan badan korporat sebagai Pengawal Selia, dan menerima pendigitalan” kata Datuk Julaihi.

Dalam pada itu beliau menambah, inisiatif ini bertujuan ke arah pembangunan sistem bekalan air yang berdaya tahan.

“Dengan memperoleh pengetahuan dan pengalaman global, kami berharap dapat mewujudkan sistem yang boleh dipercayai, ekonomi dan mampan di seluruh Sarawak untuk meningkatkan ekonomi dan kesejahteraan sosial Rakyat. Ini adalah selaras dengan inisiatif di bawah Strategi Pembangunan Pasca Covid atau PCDS 2030 kami” katanya lagi.

Sementara itu, delegasi tersebut juga telah disertai oleh Timbalan Menteri Utiliti, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi, Timbalan Menteri Telekomunikasi, Datuk Liwan Lagang, Timbalan Menteri Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar, Datuk Len Talif Saleh, Pegawai Kanan dari Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi, Kementerian Sumber Asli dan Pembangunan Bandar, air dan lain-lain agensi berkaitan.-EDISI UKAS

add comment