Datuk Roland Sagah Ketuai Rombongan Dalam Lawatan Kerja Ke Pulau Pinang & Kuala Lumpur

RABU, 14 SEPTEMBER 2022

PULAU PINANG: Menteri Pendidikan, Sains dan Pembangunan Bakat, Datuk Roland Sagah Wee Inn diiringi dua timbalan menteri dan pegawai kanan kementeriannya melawat Tech Dome di Pulau Pinang pada Selasa.

Tujuan lawatan ini adalah untuk mengetahui dengan lebih baik inisiatif dan program yang dijalankan oleh pusat dan juga untuk meneroka peluang untuk bekerjasama dalam menjalankan program dan inisiatif untuk menggalakkan pengajian STEM dalam kalangan pelajar dan belia di Negeri ini.

Setibanya di pusat itu, Datuk Roland dan rombongannya disambut oleh Ketua Pegawai Eksekutif Penang Tech Done, Khoo Boo Wooi dan Pengurus Pemasaran dan Komunikasi,  Oun Sui Leng.

Semasa lawatan tersebut, Datuk Roland Sagah dan rombongan telah diberi taklimat mengenai latar belakang dan operasi pusat tersebut.

Selain itu, mereka juga mendapat pencerahan tentang model program STEM untuk sekolah rendah, sekolah menengah, pengajian tinggi yang merangkumi celik Digital, Drone, program robotik iklan kecerdasan buatan yang dianjurkan oleh pusat itu dengan kerjasama industri di Pulau Pinang.

Terdahulu pada Isnin, Datuk Roland Sagah turut membuat lawatan kerja ke Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) di Kuala Lumpur.

Lawatan tersebut adalah untuk menyedarkan Kementerian mengenai inisiatif dan program yang dijalankan oleh yayasan selain daripada bantuan kewangan yang ada dan juga untuk meneroka kemungkinan dalam bidang kerjasama untuk program inovasi untuk inovator dan usahawan muda.

Dalam pada itu, para rombongan telah disambut sebaik oleh Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Inovasi Malaysia, Sharmila Mohamed Salleh dan Setiausaha Bahagian Perancangan Strategik, MOSTI, Ruziah Shafie, Ketua Pegawai Operasi, Mohd Rozaidi Abdul Rahman, dan pegawai kanan Yayasan.-EDISI UKAS

add comment