Lebih 2,000 Patah Perkataan Masyarakat Melanau Dikumpul Bagi Penerbitan Kamus Melanau Ajang

RABU, 21 SEPTEMBER 2022

KUCHING: Lebih 2,000 patah perkataan daripada masyarakat Melanau telah dikumpulkan bagi tujuan penerbitan Kamus Melanau Ajang.

Timbalan Menteri Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar, Datu Len Talif Salleh berkata, kesemua perkataan itu telah dikumpul dan diperbetulkan menerusi Bengkel Permurnian Kamus Melanau Ajang.

Menurutnya, entri yang telah sedia ada perlu disahihkan, diluaskan takrif dan dikembangkan dari aspek pemaknaannya sebelum dimasukkan cara sebutan yang betul.

“Cara sebutan yang betul adalah berdasarkan pemenggalan fonemik oleh penutur jati yang telah dilantik berdasarkan idiolek (variasi dialek daerah) masing-masing,” katanya semasa Bengkel Permurnian Kamus Melanau Ajang bersama Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sarawak di sini pada Rabu.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Di Jabatan Premier Sarawak (Hal Ehwal Korporat, Penerangan dan UKAS), Datuk Abdullah Saidol.

Tambahnya, entri-entri ini seterusnya akan disahihkan oleh Jawatankuasa Pengesahan bagi membina manuskrip bersih bagi tujuan penerbitan.

Difahamkan, seramai 35 peserta yang terdiri dari Kampung Kuala Rajang, Jerijeh dan Belawai telah menyertai bengkel pada 19 hingga 23 September ini. – EDISI UKAS

add comment