Maltimur Dilantik Sebagai Rakan Kongsi Eksklusif Untuk Program Persekutuan Jalan Antarabangsa Di Sarawak

RABU, 12 OKTOBER 2022

KUALA LUMPUR: Maltimur Resources Sdn Bhd (Maltimur) telah dilantik sebagai rakan kongsi eksklusif untuk memasarkan kursus dan program Persekutuan Jalan Antarabangsa (IRF) di Sarawak.

Maltimur merupakan salah satu syarikat pengurusan projek terkemuka Sarawak yang terlibat dalam Fasa 1 Lebuhraya Pan Borneo Sarawak melalui anak syarikatnya Lebuhraya Borneo Utara Sdn Bhd.

Projek terbaru Maltimur termasuk cadangan Lebuhraya Pantai Utara Sarawak di bawah RECODA dan juga juga dilaburkan dalam pembangunan kapasiti tempatan melalui Akademi ALiM (ALiM).

Menurut Pengerusi Eksekutif Maltimur, Ir. Haji Junaidi Sahadan, sebagai ejen eksklusif IRF di Sarawak, Maltimur akan memasarkan sumber pengetahuan dan program pendidikan IRF.

“Ini akan menambahkan platform untuk pembangunan kapasiti yang ditawarkan oleh Akademi ALiM Maltimur yang memanfaatkan perkongsian antarabangsa dan menawarkan kursus pensijilan pada kadar yang berpatutan,” katanya menerusi satu kenyataan media pada Rabu.

Sementara itu, majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di antara Maltimur dan IRF juga telah diadakan pada Persidangan dan Pameran Jalan Malaysia (MRC) Ke-11 serta Kongres Persekutuan Jalan Antarabangsa (IRF) Rantau Asia-Pasifik Ke-4 di Pusat Dagangan Dunia, Kuala Lumpur yang disaksikan oleh Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia, Dato’ Seri Ir. Mohamad Zulkefly Sulaiman.

Untuk rekod, IRF ialah organisasi global bukan bermotifkan untung dengan rangkaian ahli dan cawangan serantau melibatkan lebih 70 negara serta terkenal dengan sumber pengetahuan bertaraf dunia, perkhidmatan advokasi dan program pendidikan. -EDISI UKAS

add comment