Curtin University Malaysia Miri Dan Persatuan Renang Amatur Miri Anjur Kursus Pegawai Teknikal

RABU, 19 OKTOBER 2022

MIRI: Curtin University Malaysia Miri baru-baru ini telah menganjurkan Kursus Pegawai Teknikal Renang Pertama Gred 3 yang diadakan di Universiti Curtin Malaysia pada 15 hingga 16 Oktober 2022.

Kursus julung kali dianjurkan oleh Curtin University Malaysia dengan kerjasama Persatuan Renang Amatur Miri itu telah dikendalikan oleh Pengajar teknikal Persekutuan Renang Malaysia (MAS), Teo Mua Seng termasuk peperiksaan teori pada hari terakhir.

Ia juga merupakan kali pertama kursus seumpama itu dianjurkan oleh MAS di Miri dan disertai seramai 26 orang peserta terdiri daripada guru, kakitangan universiti, jurulatih, ibu bapa dan peminat renang.

Menurut Presiden MASA Lee Ling Wei, mereka mempunyai banyak masa mencuba untuk menganjurkan kursus teknikal dan renang khusus dari MAS selama bertahun-tahun namun gembira kerana tahun ini berjaya melaksanakannya.

Katanya, kejayaan itu hasil kerjasama dengan Universiti Curtin Malaysia Miri sambil berharap kursus seumpama itu dapat dilaksanakan lagi pada masa hadapan.

“Ini sudah tentu akan membangunkan jurulatih dan pegawai teknikal dengan maklumat terkini, pengetahuan dan pendekatan untuk membangunkan sukan akuatik di Zon Utara Sarawak.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Curtin University Malaysia terutamanya kepada Pro Naib Canselor dan Ketua Pegawai Eksekutif Prof Simon Leunig atas kemudahan yang kondusif dan cemerlang serta kerjasama dan kerjasama dengan MASA.”

Majlis perasmian telah dibuka secara rasmi oleh wakil dari Universiti Curtin Malaysia, Ezra Bada yang mewakili Profesor Vincent Lee Chieng Chen pada 15 Oktober.

Pengadil Fina yang berkelayakan, Teo Mua Seng telah dilantik oleh MAS sebagai pengajar rasmi bagi mengendalikan kursus dua hari itu.

Beliau mempunyai pengalaman luas dalam merasmikan banyak kejohanan akuatik antarabangsa.

“Kami sangat gembira dan berbangga kerana beliau berada di Miri untuk kursus ini bagi membantu melahirkan pegawai teknikal yang berkelayakan di zon utara dan ia benar-benar memberi manfaat kepada masyarakat Miri dan melatih pegawai teknikal baharu untuk mengendalikan pertandingan renang antarabangsa tempatan, negeri dan masa hadapan di Miri,” ujar Lee.

Beliau juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Dr Ong Kong Swee yang bertindak sebagai Perunding Sains Sukan Curtin dalam penyelarasan dengan Universiti Curtin Miri.

Terdapat ujian teori yang dijalankan selepas kursus dua hari itu dan para peserta dibekalkan dengan buku log setiap seorang untuk melakukan lebih banyak latihan dan mendapat lebih banyak manfaat dan pengalaman dalam merasmikan banyak pertandingan renang tempatan. – EDISI UKAS

add comment