NCR & NOI Dikeluar Kepada Kontraktor Lebuhraya Pan Borneo, Pastikan Ketidakpatuhan Ditangani

JUMAAT, 25 NOVEMBER 2022

KUCHING:  Surat amaran menerusi Laporan Ketidakpatuhan (NCR) dan Notis Penambahbaikan (NOI) untuk ketidakpatuhan kerja telah dikeluarkan kepada kontraktor-kontraktor Lebuhraya Pan Borneo (LPB) yang tidak mematuhi piawaian keselamatan yang telah ditetapkan. 

Timbalan Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan, Ir. Aidel Lariwoo memberitahu, sebanyak 191 NCR serta 351 NOI telah dikeluarkan kepada kontraktor-kontraktor Pakej Kerja LPB dari Lundu hingga Miri. 

Menurutnya, enam siri audit keselamatan jalan raya (RSA) juga telah dilaksanakan untuk projek-projek yang masih dalam fasa pembinaan. 

“Hasil audit mendapati beberapa isu termasuk tiada kerja-kerja penyelenggaran dilaksanakan untuk peralatan lalu lintas di tapak projek, lampu panduan berkelip (blinkers light) dan ‘string delineators’ tidak dipasang serta lencongan jalan sementara tidak mematuhi pelan pengurusan trafik (TMP) yang diluluskan,” katanya semasa menjawab soalan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Repok, Dato’ Sri Huang Tiong Sii dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada Jumaat.  

Ir. Aidel menambah, RSA merupakan satu proses sistematik yang bertujuan meneliti perancangan, reka bentuk dan pembinaan projek jalan dan juga ciri-ciri serta pengoperasian jalan sedia ada. 

“Jabatan Kerja Raya melaksanakan RSA secara ketat sepanjang pelaksanaan pembinaan jalan baharu. 

“Semua kontraktor sedang dalam proses menangani isu-isu yang timbul untuk memastikan jalan raya sentiasa selamat untuk setiap pengguna,” tegasnya. -Edisi UKAS

add comment