Undang-Undang EU Halang Import Produk Berkait Penebangan Hutan, Sekat Akses Pasaran

JUMAAT, 23 DISEMBER 2022

KUCHING: Sebagai sebuah negara pengeluar dan perdagangan, Malaysia amat prihatin terhadap perkembangan Peraturan Produk Bebas Penebangan Hutan Kesatuan Eropah (EU) yang menyasarkan komoditi termasuk minyak sawit, kayu, koko dan getah.

Timbalan Perdana Menteri Dato’ Sri Fadillah Yusof berkata, inisiatif unilateral itu memudaratkan perdagangan bebas dan adil serta boleh mengakibatkan kesan buruk ke atas rantaian bekalan global.

Katanya, peraturan itu akan memberi beban tambahan kepada pengeksport minyak sawit Malaysia ke pasaran EU, khususnya keperluan kebolehkesanan tambahan dan data yang mesti diberikan kepada pelanggan akhir yang berpangkalan di EU.

“Beberapa aspek proses penilaian risiko peraturan itu adalah tidak produktif kepada komitmen untuk membendung penebangan hutan global dan menghadapi risiko mengecewakan negara pengeluar.

“Malaysia menekankan keperluan untuk pendekatan yang seimbang antara mencapai matlamat pembangunan dan cita-cita iklim. Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) 2030 kekal sebagai keutamaan tertinggi bagi Malaysia.

“Malaysia telah memulakan inisiatif kemampanan termasuk skim pensijilan nasional, seperti skim pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO), Skim Pensijilan Kayu Malaysia (MTCS) dan amalan Pengurusan Hutan Lestari (SFM) dengan tujuan untuk memudahkan akses ke ‘EU Single Market’,” katanya dalam satu kenyataan media pada Jumaat.

Menteri Perladangan dan Komoditi Malaysia itu menambah, Peraturan Produk Bebas Penebangan Hutan itu adalah tindakan sengaja Eropah untuk menyekat akses pasaran, memberi kesan kepada petani kecil dan melindungi pasaran benih minyak domestik yang tidak cekap dan tidak dapat bersaing dengan kos minyak sawit.

“Selain itu, peraturan ini boleh membawa kepada harga makanan yang lebih tinggi dan mengurangkan pengeluaran pada masa inflasi global yang mencatat rekod.

“Justifikasi Eropah untuk mempromosikan peraturan ini adalah berdasarkan alasan yang tidak kukuh dan mempunyai asas saintifik yang lemah,” ujar beliau lagi.

Jelasnya lanjut, peraturan yang tidak perlu mengenai minyak sawit memburukkan lagi krisis bekalan makanan, meningkatkan kos makanan, meningkatkan kos tenaga dan membahayakan kedua-dua ekonomi Eropah dan Malaysia serta menjejaskan usaha pembasmian kemiskinan Malaysia.-Edisi UKAS

add comment