MOTS Adakan Pertemuan Bersama Malaysia Airlines Berhad

KHAMIS, 12 JANUARI 2023

SELANGOR: Rombongan Kementerian Pengangkutan Sarawak (MOTS) yang diketuai Menterinya, Dato Sri Lee Kim Shin mengadakan pertemuan bersama Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Malaysia Airlines Izham Ismail bersama pasukannya di Akademi MAB, Petaling Jaya, Selangor pada Khamis.

Dalam sesi pertemuan tersebut, Izham membentangkan kepada Dato Sri Lee dan delegasinya mengenai operasi latar belakang mereka, strategi masa depan dan penyusunan semula struktur Malaysia Aviation Group (MAG).  

Beliau juga menjelaskan bahawa Malaysia Airlines Berhad (MAB) sedang pulih dengan baik dan dalam kedudukan yang kukuh seiring dengan peningkatan semasa dalam permintaan untuk perjalanan udara global dan domestik.

Sementara itu, Dato Sri Lee mencadangkan kepada MAG untuk mengkaji hubungan penerbangan yang lebih baik untuk pelancong riadah dan perniagaan ke dan dari Sarawak. 

Sehubungan ini, beliau menekankan  peningkatan dalam aktiviti sektor minyak dan gas dengan Shell Malaysia (Shell) memindahkan ibu pejabat mereka ke Miri, Sarawak.  

Beliau juga menekankan MAG untuk membawa lebih ramai penumpang antarabangsa ke Sarawak melalui rangkaian antarabangsa mereka dan rakan kongsi dari kira-kira 1000 destinasi di seluruh dunia melalui perkongsian kod mereka dan beberapa pengaturan perkongsian syarikat penerbangan.

Selain itu, beliau turut mencadangkan MAB untuk menghasilkan strategi pemasaran mereka untuk membawa lebih banyak pelancong antarabangsa ke Sarawak.

Izham dalam pada itu menjelaskan, Malaysia Airlines telah meningkatkan kekerapan penerbangan domestik mereka untuk Kuala Lumpur – Miri kepada tiga kali sehari dan empat kali sehari pada hari Isnin, Jumaat dan Ahad.  

Jelasnya, pada Tahun Baharu Cina ini, Malaysia Airlines telah mendapat kelulusan daripada MAVCOM untuk mengendalikan tujuh penerbangan tambahan dari Kuala Lumpur ke Kuching, diikuti dengan sembilan penerbangan tambahan ke Sibu dan satu penerbangan tambahan untuk laluan Kota Kinabalu ke Kuching.  

Bagi Firefly, cabang tambang rendah MAG telah memperoleh tiga penerbangan tambahan untuk laluan Pulau Pinang ke Kuching.

Perkara lain yang dibincangkan termasuk isu perkhidmatan udara luar bandar di Sarawak, laluan baharu yang berpotensi, tambang penerbangan dan kawasan berpotensi kerjasama dengan MOTS.

Di akhir pertemuan, Dato Sri Lee merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Izham dan pengurusan MAB atas keyakinan, sokongan dan kerjasama dengan MOTS.

Hadir sama Timbalan Menteri Penerbangan dan Jalan Raya Datuk Dr Jerip Susil, Timbalan Menteri Sungai dan Laut Dato Henry Harry Jinep, Penasihat MOTS Dr Lawrence Tseu Sed Kong, Pasukan pengurusan kanan MAB Bryan Foong, Ketua Pegawai Strategi dan Transformasi Kumpulan Ahmad Luqman Mohd Azmi serta pegawai yang lain. – EDISI UKAS

add comment