Pelepasan Imigresen Di Lapangan Terbang Antarabangsa Perlu Dipercepat

RABU, 25 JANUARI 2023

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) menggesa agar pelepasan Imigresen di semua Lapangan Terbang Antarabangsa di negara ini dipercepatkan.

Menterinya Dato’ Seri Tiong King Sing berkata, beliau banyak menerima aduan daripada pelancong yang tiba mengenai proses imigresen dan pelepasan kastam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang masih mengambil masa terlalu lama untuk diselesaikan sehingga menyebabkan pelancong untuk beratur lama.

“Pada pemeriksaan rawak ke atas proses pelepasan di KLIA selepas menerima aduan, kami mendapati barisan ke arah kaunter imigresen masih tidak boleh diterima panjang dengan ketibaan beratur selama dua jam atau lebih.

“Masalah kekurangan tenaga kerja yang ditempatkan di pintu masuk di lapangan terbang antarabangsa bukanlah perkara baru dan telah dikritik setiap masa.

“Sekiranya Malaysia ingin mengalu-alukan kembali pelancong antarabangsa dan menjadi destinasi pilihan yang kompetitif, ia mesti menyelesaikan segera isu kekurangan kakitangan di pusat pemeriksaan imigresen dan kastam ini dengan segera,” katanya dalam hantaran akaun Facebook milik beliau yang dimuatnaik pada Selasa.

Dato’ Seri Tiong menegaskan, isu kekurangan kakitangan di pos pemeriksaan Imigresen perlu diselesaikan dengan segera bagi menangani kesesakan di situ lebih-lebih lagi apabila berlaku lonjakan mendadak dalam ketibaan pelancong ke Malaysia.

“Dengan lonjakan mendadak dalam ketibaan, kelewatan boleh dijangka menjadi lebih teruk.

“Jabatan Imigresen dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) tiada pilihan selain memperbetulkan perkara ini dengan segera termasuk menaikkan pangkat pegawai yang layak ke jawatan yang betul dengan pengetahuan prosedur yang betul,” ujarnya.

Tambah beliau, sistem pengecaman muka yang digunakan oleh Jabatan Imigresen juga perlu diperluaskan kepada semua pelawat antarabangsa bagi memudahkan proses pelepasan.

Dalam pada itu beliau turut menggesa pihak berkuasa KLIA untuk menempatkan kakitangan yang mempunyai kemahiran bahasa yang betul untuk membantu memudahkan pelancong melalui prosedur pelepasan Imigresen.

“Kemahiran dalam pelbagai bahasa juga harus menjadi pertimbangan pihak berkuasa.

“Tidak semua pelancong asing mahir berbahasa Inggeris, yang boleh menyebabkan pelepasan lambat atau salah faham yang tidak diperlukan,” jelasnya.-Edisi UKAS

add comment