Kerjasama Singapura-Sarawak Antara Perkara Dibincang: Datuk Patinggi Tan Sri Abang Zohari

SINGAPURA: Kerjasama Singapura-Sarawak dalam penyaluran tenaga boleh diperbaharui dan perdagangan karbon merupakan dua perkara yang telah dibawa untuk perbincangan antara Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim dengan rakan sejawatan dari Singapura pada Isnin.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg berkata demikian dalam sidang media sebelum berangkat pulang ke Sarawak pada lewat petang Isnin.

Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar tiba di Singapura pada pagi Isnin untuk lawatan rasmi pertama sehari beliau ke republik tersebut sejak dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10.

Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri ( Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg merupakan antara ahli rombongan Malaysia dalam perjumpaan antara Dato’ Seri Anwar dengan Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Dalam perbincangan tersebut Dato’ Seri Anwar telah membangkitkan isu mengenai cadangan pengeksportan tenaga elektrik dari Sarawak ke Singapura yang juga akan melibatkan persetujuan kerajaan Indonesia.

Kabel elektrik bawah laut dari Tondong, Sarawak ke Singapura akan melibatkan jarak sepanjang 720 KM di mana sekurang-kurangnya 70 peratus laluan tersebut berada di perairan Indonesia melalui koridor Muri-Midai.

Premier Sarawak berkata, jika menjadi kenyataan melalui projek tersebut dengan kos sehingga SGD 8 bilion, Sarawak berpotensi mengeksport sehingga 1,000 MW tenaga ke Singapura.

Bagi pihak Sarawak, Dato’ Seri Anwar juga telah menyentuh mengenai potensi kerjasama perdagangan karbon antara pihak swasta Singapura dan Sarawak, kata Datuk Patinggi Tan Sri Abang Zohari.

Kerjasama tersebut ketika ini masih dalam peringkat perbincangan antara swasta Singapura dan Sarawak. Turut hadir dalam sidang media itu ialah Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak Datuk Julaihi Narawi, Setiausaha Kerajaan Sarawak Datuk Amar Mohamad Abu Bakar Marzuki, Timbalan Setiausaha Kerajaan Sarawak (Perancangan Ekonomi dan Pembangunan), Datu Dr. Muhammad Abdullah Zaidel dan pegawai-pegawai kerajaan lain.

#UKASnews#menyebarfakta

add comment