Pavilion SayD’Signers Pamer 32 Reka Bentuk Perabot Pada 13 Hingga 16 Februari Ini

ISNIN, 6 FEBRUARI 2023

KUCHING: Keunikan reka bentuk perabot ciptaan 32 pereka muda di negeri ini akan dipamerkan di Pavilion SayD’Signers yang akan berlangsung di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) pada 13 hingga 16 Februari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Saradec Dayang Nena Abang Bruce berkata, Pavilion yang dibina khas sempena Minggu Reka Bentuk Sarawak 2023 (SDW2023) itu telah ditetapkan untuk menjadi ekspo yang diterajui reka bentuk buatan sendiri pertama di Malaysia sebaik sahaja dilancarkan oleh Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg pada pembukaan program itu kelak.

Menurutnya, SDW2023 akan menghimpunkan beberapa minda yang paling inovatif dan kreatif dalam industri reka bentuk di samping mempamerkan trend terkini serta teknologi dalam seni bina, fesyen, reka bentuk grafik dan banyak lagi.

“Terletak di tengah-tengah dewan pameran utama di tingkat bawah BCCK, Pavilion SayD’Signers akan mempamerkan reka bentuk perabot yang sangat unik ciptaan 32 pereka muda dari kumpulan 1 hingga 4 program SayD’Signers Sarawak.

“Pengunjung akan dapat melihat reka bentuk perabot unik mereka dan mendapatkan lebih banyak maklumat hanya dengan mengimbas kod QR yang mengiringi setiap perabot yang dipamerkan di astaka,”katanya dalam satu kenyataan media pada Isnin.

Jelasnya lanjut, kesemua pereka yang terlibat sepanjang acara empat hari itu bersedia memberikan maklumat lanjut mengenai reka bentuk mereka dan menjawab semua soalan yang berkaitan.

Untuk rekod, SDW2023 anjuran Saradec dan Institut Teknologi Bandung (ITB) Indonesia diperakui oleh Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak serta Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri, Terminal Perindustrian dan Pembangunan Usahawan serta disokong oleh Perbadanan Kemajuan Industri Kayu Sarawak (STIDC).

Rakan kongsi strategiknya termasuk Sarawak Timber Association (STA), Sarawak Furniture Industry Association (SFIA), Sarawak Tourism Board (STB), Tun Jugah Foundation, CENTEXS Commercial, University of Technology Sarawak (UTS), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Kolej Komuniti, Ran & Nong Creations, Dr. Dorothy & Group serta penglibatan daripada sektor ekonomi, perdagangan dan pelancongan.-Edisi UKAS

add comment