GST Tidak Akan Dikembalikan Bagi Tangani Isu Hutang Negara

RABU, 15 FEBRUARI 2023

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak memperkenalkan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) serta cukai kepenggunaan berasas yang lain bagi menangani isu hutang negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pihaknya akan mengetatkan subsidi untuk golongan kaya (golongan kaya) sebagaimana yang telah dilakukan dengan subsidi elektrik.

“Seperti yang saya jelaskan pada sesi sebelum ini, walaupun ia adalah keputusan kerajaan sebelum ini, untuk menaikkan tarif elektrik, kerajaan kini telah menarik balik cadangan itu dan hanya akan mengenakannya kepada T20 (kumpulan pendapatan 20 teratas) yang syarikat multinasional (MNC) dan syarikat besar lain, melainkan mereka adalah syarikat yang terlibat dalam keselamatan makanan,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian di Dewan Rakyat semasa waktu Soalan Perdana Menteri pada Selasa.

Beliau yang juga Menteri Kewangan menambah, langkah serupa telah diambil dengan subsidi diesel sebelum ini.

 “Subsidi diesel untuk 2022 contohnya ialah RM20 bilion. Tetapi dalam kajian Ketua Audit Negara dan kajian lain, separuh daripada jumlah itu dijual melalui stesen minyak.

“Maknanya, jika kita dapat menjimatkan lima hingga enam bilion daripada ketirisan itu, ia akan membantu.

“Begitu juga dalam beberapa perkara lain, dari segi penjanaan pertumbuhan ekonomi, kesiapsiagaan pelabur dalam dan luar negara yang mula datang ke Malaysia, saya percaya hasil akan meningkat tanpa perlu membebankan rakyat secara amnya,” katanya.

Selain itu, Anwar berkata, kerajaan juga mengambil langkah dengan memperbaiki jawatan kelola kerana antara perbelanjaan bilion ringgit yang hilang adalah disebabkan pengurusan yang lemah dan ketirisan.-EDISI UKAS

add comment