Projek Rakyat Tampung Permintaan Bekalan Air Di Miri

KHAMIS, 16 FEBRUARI 2023

MIRI: Pelaksanaan projek rakyat ‘The Proposed Miri Water Supply Source Development Phase 2, Miri Division’ akan dapat menampung permintaan bekalan air bersih yang semakin meningkat di Miri.

Menurut Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak Datuk Julaihi Narawi, projek tersebut dilaksanakan dengan kos hampir RM227 juta dan dijangka siap sepenuhnya pada penghujung tahun ini.

“Paip sebesar 1.2 meter telah digunakan untuk projek ini bagi mengambil air mentah daripada Sungai Baram menuju ke pusat pengumpulan di Sungai Bakong iaitu sepanjang 15 kilometer.

“Sumber tersebut kemudiannya akan dihantar ke Sungai Liku sebelum akhirnya ke loji air di Lambir untuk diproses menjadi air bersih,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke tapak projek tersebut di sini pada Rabu.

Datuk Julaihi turut menambah, projek itu akan meningkatkan kapasiti pengeluaran bekalan air kepada 300 juta liter sehari (MLD) setelah siap nanti.

Hadir sama pada lawatan kerja tersebut ialah Timbalan Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak Datuk Liwan Lagang, Setiausaha Tetap Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak Jafri Lias, Pengarah JBALB Sarawak Ir Chang Kuet Shian dan Timbalan Residen Miri Juan Abit. -EDISI UKAS

add comment