Sarawak Teroka Potensi BSF Sebagai Makanan Haiwan Alternatif

SABTU, 18 FEBRUARI 2023

SIBU: Kementerian Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak (M-FICORD) sedang mengkaji potensi penternakan Black Soldier Fly (BSF) sebagai alternatif kepada makanan haiwan ternakan.

Menterinya, Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom berkata BSF berpotensi menjadi makanan haiwan alternatif bagi mengurangkan isu keselamatan makanan dan mengurangkan import barangan makanan untuk ternakan.

Katanya, pergantungan penternak kepada bahan mentah dari luar negara menyebabkan harga pasaran ayam, khinzir dan banyak lagi meningkat.

“Kami mempunyai banyak isu mengenai terlalu bergantung pada import makanan haiwan dan lain-lain.

“Jadi, kami ditugaskan oleh Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Dr Abang Zohari Tun Openg untuk mencipta daripada sisa dan kelapa sawit kepada makanan haiwan.

“Sekarang mungkin kita memerlukan gabungan BSF untuk menambah asid amino dan sebagainya, supaya kita boleh digunakan untuk membekalkan dan saya rasa kita mempunyai masa depan yang hebat (melalui pertanian BSF),” katanya ketika ditemui pemberita selepas lawatan tapak di Kilang Mega BSF di Rantau Panjang di sini pada Jumaat.

Dr Rundi yang juga ADUN Kemena berkata, Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Sarawak (SALCRA) kini berada dalam kedudukan untuk mengembangkan pertanian BSF dan menjadikannya besar pada masa depan.

“Jadi, kami mempunyai masa depan yang hebat dan cerah cuba mengurangkan import makanan haiwan untuk Sarawak dan itu adalah matlamat kami,” katanya.

Ditanya mengenai cabaran untuk mengembangkan lagi pertanian BSF ke seluruh negeri, Dr Rundi berkata terdapat dua cabaran utama iaitu teknologi serta usahawan yang sanggup menceburi industri perladangan BSF.

“Kami bersyukur ada di sini (kilang Mega BSF), mungkin di setiap bahagian kami boleh buat beberapa lagi supaya dari segi logistik kami dapat mengurangkan harga.

“Selain itu, saya fikir untuk yang muda, graduan anda akan perasan bahawa mereka akan lebih bermotivasi apabila mereka melihat pulangan yang baik, dan sudah tentu dari sana, mereka boleh berpindah ke kor lain di mana mereka boleh menggunakan yang dipanggil baja ini.

“Cabaran yang lain ialah mengubah minda rakyat untuk merealisasikan impian sektor pertanian di Sarawak. Saya mahu mengubah fikiran orang. Seseorang telah membuktikan ia boleh dilakukan, jadi yang lain akan mengikut jejaknya,” katanya.

Lawatan tersebut turut disertai oleh Pemangku Setiausaha Tetap M-FICORD Sirai Daha dan Pengarah Pertanian Sarawak Dominic Chunggat. – EDISI UKAS

add comment