Kerajaan Sarawak Terima Lukisan, NFT Pertama dari Persatuan Seniman Sarawak

SELASA, 21 FEBRUARI 2023

KUCHING: Kerajaan Sarawak menerusi Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan (MTCP) menerima sebuah lukisan dan token tidak boleh digunakan (NFT) pertama dari Persatuan Seniman Sarawak (SAS).

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, ia merupakan satu detik bersejarah bagi Kerajaan Sarawak.

“Ini sememangnya peristiwa penting bagi Sarawak, dan ia mencerminkan komitmen kerajaan ke arah menerima transformasi digital dalam semua sektor ekonomi.

“Ini adalah satu langkah ke arah yang betul, dan ia selaras dengan manifesto kerajaan kita untuk memacu transformasi digital merentasi semua sektor ekonomi kita.

“Saya yakin lukisan ini dan NFT yang sepadan akan memainkan peranan penting dalam mempromosikan warisan seni negeri kita dan membawa manfaat ekonomi kepada rakyat kita,”katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis penyerahan Lukisan dan Non-Fungible Token (NFT) oleh Persatuan Artis Sarawak di sini pada Selasa.

Hadir sama ialah Timbalan – Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Sebastian Ting Chiew Yiew dan Datuk Snowdan Lawan.

Dato’ Sri Abdul Karim juga memberitahu, Kerajaan menyokong penggunaan NFT dan mengiktiraf potensi manfaat yang boleh dibawa kepada rakyat dan industri pelancongan Sarawak.

Ujar beliau yang juga Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan, Sarawak juga menyedari bahawa NFT boleh menyediakan cara yang inovatif untuk menyokong artis dan mempromosikan karya artis bukan sahaja tempatan malah artis global, sekali gus memberikan pendedahan yang ketara kepada mereka untuk melangkah ke pentas dunia.

“NFT atau token tidak boleh digunakan ialah aset digital unik yang direkodkan pada rantaian blok, menjadikannya kalis gangguan, boleh disahkan dan mustahil untuk diduplikasi.

“Ia adalah teknologi baru dan baru muncul, yang telah mendapat populariti yang besar sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya dalam dunia seni kreatif.

“NFT mewakili cara pemikiran baharu tentang pemilikan, ketulenan dan nilai, dan ia menawarkan potensi manfaat kepada kerajaan dan rakyatnya.

“Faedah berpotensi NFT adalah banyak, dan ia termasuk keupayaan untuk mencipta aliran pendapatan baharu, mempromosikan pelancongan dan meningkatkan warisan budaya dan seni negeri kita,” jelas beliau lagi.

Sementara itu, berucap ringkas, Presiden SAS David Chew memberitahu, pemberian lukisan yang dicipta olehnya itu adalah hadiah penghargaan kepada MTCP yang telah membiayai salah satu project SAS iaitu  Kem Seni Sarawak-Antarabangsa pada 2022.

Beliau memberitahu, kem yang dianjurkan oleh SAS tersebut telah dihadiri oleh 19 artis dari negara berbeza, termasuk Thailand , Singapura, Filipina, Vietnam, Indonesia dan Jerman, serta enam artis Sarawak.-Edisi UKAS

add comment