UTS & SBI Meterai Kerjasama, Perluas Bidang Pendidikan

SELASA, 7 MAC 2023

SIBU: Universiti Teknologi Sarawak (UTS) melebarkan kerjasama dengan universiti dari negara luar apabila menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama dengan Shanti Bhuana Institute (SBI) dari Kalimantan Barat, Indonesia.

Majlis menandatangani MoU tersebut diadakan di UTS pada Selasa dan disempurnakan oleh Naib Cancelor UTS Prof Datuk Dr Khairuddin Ab. Hamid sambil disaksikan oleh Timbalan Naib Cancelor Prof Ir Dr Mohd Shahril Osman.

Manakala SBI diwakili Bapak Marianus Dinata Alnija disaksikan Naib ancelor SBI Dr. Helena Anggraeni Tjondro Sugianto.

Menurut Datuk Dr Khairuddin, Malaysia dan Indonesia telah menjalinkan hubungan diplomatik yang kukuh dan bermakna selama lebih setengah abad merentasi pelbagai bidang yang menguntungkan kedua negara.

Katanya, hubungan diplomatik ini penting bukan sahaja atas sebab ekonomi dan perdagangan tetapi juga untuk kerjasama sosial, budaya dan lain-lain termasuk pendidikan tinggi.

“Di Pulau Borneo, kedua-dua wilayah Sarawak dan Kalimantan boleh meneroka kerjasama dalam pelbagai sektor termasuk perdagangan, perniagaan, pelancongan, latihan, pendidikan dan penyelidikan.

“Sebagai contoh beberapa hari lalu, Kerajaan Sarawak melalui syarikat utilitinya yang dipanggil Sarawak Energy Berhad (SEB) telah memeterai perjanjian dengan rakan kongsi Kalimantan Utara untuk membina empangan tenaga hidroelektrik di Malinau dengan kapasiti 1,375 Megawatt.

“Majlis pecah tanah itu disempurnakan oleh Presiden Indonesia Joko Widodo bersama Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri (dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg.

“Ini adalah satu contoh yang akan membuka lebih banyak peluang kerjasama terutamanya dalam pembangunan modal insan untuk kedua-dua Sarawak dan Kalimantan,” katanya bercakap dalam sidang media.

Dr Khairuddin menambah, beliau menjangkakan bahawa aktiviti merentas sempadan akan berkembang secara mendadak dengan pembukaan pintu masuk antarabangsa yang akan membolehkan lebih ramai pelajar dan pekerja bergerak antara kedua-dua wilayah.

Malah katanya, kerajaan negeri juga sedang mencari cara untuk memudahkan dan memudahkan proses imigresen dan kelulusan bagi menjadikan Sarawak destinasi yang lebih menarik untuk pengajian tinggi kepada pelajar antarabangsa.

Jelas beliau, walaupun berlaku penutupan semasa pandemik Covid-19 pada 2020 dan 2021, banyak inisiatif akademik dan penyelidikan antara universiti dari Sarawak dan Indonesia tidak berhenti sepenuhnya.

Malah kelas dalam talian, mesyuarat, persidangan, penerbitan dan kerjasama penyelidikan telah berjaya dilaksanakan tanpa menjejaskan kualiti dan standard, tambah beliau.

Mengenai kerjasama tersebut, beliau berkata terdapat banyak bidang akademik seperti perniagaan dan pengurusan, keusahawanan, pemasaran, kejuruteraan perisian, pembangunan permainan dan kandungan digital kreatif yang akan membolehkan UTS dan SBI terlibat sama untuk manfaat kedua pihak.

Jelas Dr Khairuddin, “Saya percaya bahawa peluang untuk hubungan yang lebih kukuh antara Sarawak dan Kalimantan perlu pelbagai dimensi.

“Hubungan diplomatik, perdagangan dan ekonomi adalah penting untuk kemakmuran kedua-dua wilayah. Hubungan ini dilaksanakan terutamanya di peringkat kerajaan dan korporat.

“Walau bagaimanapun, hubungan yang melibatkan warganegara adalah sama penting dalam usaha untuk lebih memahami kepelbagaian sosial dan budaya kedua-dua wilayah.

“Oleh itu, pengantarabangsaan pengajian tinggi merupakan salah satu cara untuk meningkatkan kerjasama dalam kalangan generasi muda kedua-dua negara/rantau melalui program akademik dan penyelidikan, aktiviti kebudayaan dan sosial dan pembangunan persefahaman bersama berdasarkan rasa hormat dan toleransi,” katanya.

Sementara itu, Konsul Jenderal Republik Indonesia di Sarawak Bapak Raden Sigit Witjaksono yang turut hadir dalam majlis itu berkata pemeteraian MoU itu menjadi permulaan yang baik untuk menjalinkan hubungan yang saling menguntungkan dalam membina kerjasama pendidikan antara UTS dan SBI.

“Seperti yang kita sedia maklum, lokasi kedua-dua universiti tersebut bukan sahaja berdekatan malah terletak di pulau yang sama.

“Justeru, kami berharap kerjasama ini sebenarnya dapat dilaksanakan dalam pelbagai aktiviti yang berfaedah dalam bidang pendidikan di Sarawak dan Indonesia khususnya di Kalimantan Barat,” katanya.

Beliau juga merakamkan penghargaan kepada UTS dan Institut Shanti Bhuana yang komited dalam menyediakan kemudahan pendidikan untuk generasi muda kedua-dua negara. – EDISI UKAS

add comment