UPM Rancang Tawar Ijazah Sarjana Muda Doktor Perubatan Veterinar Di Kampus Bintulu

KHAMIS, 23 MAC 2023

KUALA LUMPUR: Universiti Putra Malaysia (UPM) mempunyai perancangan untuk menawarkan Ijazah Sarjana Muda Doktor Perubatan Veterinar di Kampus Bintulu.

Menurut Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, penawaran program ini adalah duplikasi daripada program Ijazah Sarjana Muda Doktor Perubatan Veterinar sedia ada yang ditawarkan di Kampus Serdang.

Jelasnya, program berkenaan akan ditawarkan di Kampus Bintulu dengan menggunakan kurikulum dan syarat kemasukan yang sama.

“Pada masa ini, penawaran program masih di peringkat penelitian oleh pihak UPM kerana keperluan sumber manusia dan fizikal perlu diambil kira terutamanya berkaitan fasiliti klinikal haiwan yang diperlukan untuk penawaran program.

“Syarat penawaran program hanya dapat disediakan selepas pihak UPM dapat memenuhi keperluan penyediaan fasiliti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Betong, Dr. Richard Rapu pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, pada Rabu.

Datuk Seri Mohamed Khaled menambah, program ini terbuka kepada lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau Matrikulasi, lepasan Asasi Sains Pertanian dan lepasan diploma setaraf. -EDISI UKAS

add comment