KAA Komited Bantu Pelajar Autisme Capai Potensi Penuh

JUMAAT, 5 MEI 2023

KUCHING: Persatuan Autistik Kuching (KAA) terus komited dalam usaha membantu pelajar autisme mencapai potensi penuh dalam pelbagai aspek.

Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Michael Tiang Ming Tee berkata, visi KAA adalah untuk membolehkan kanak-kanak dan orang dewasa dengan autisme menjalani kehidupan yang berguna, berdikari dan produktif dari segi ekonomi.

Jelasnya, Pusat Latihan Pendidikan dan Vokasional KAA kini menyediakan pendidikan dan latihan khas secara individu untuk 155 kanak-kanak dan dewasa autisme.

” KAA menerima mereka yang berumur antara dua tahun hingga 41 tahun dengan bantuan 31 kakitangan. 

“Kos operasi tahunan Pusat Pendidikan dan Latihan KAA adalah kira-kira RM1.2 juta,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis ‘The Adoption Of KAA Sunshine Hub Garden Farm Project By Sarawak Energy Berhad and Cheque Presentation’ di sini pada Jumaat.

Dalam pada itu beliau berkata, KAA merancang untuk membina bangunan baharu yang akan menempatkan sebuah kafe, dobi, tempat cuci kereta, kedai runcit, bengkel seni dan kraf, dan lebih banyak bilik latihan vokasional.

“Ini akan membolehkan KAA memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk latihan dan peluang pekerjaan untuk orang dewasa dengan autisme,” tambahnya. 

Michael mengulas lanjut,  Bengkel Terlindung Hab Sunshine telah bermula pada Januari 2021 di mana ia bertujuan untuk menyediakan latihan vokasional dan pekerjaan untuk orang dewasa dengan autisme. 

“Di Bengkel Terlindung Sunshine Hub, orang dewasa dengan autisme dilatih dalam kemahiran berkebun, kemahiran mengemas rumah, karya seni, kerja manik dan membakar/memasak mudah.”ujarnya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelawan itu berkata, program Sponsor-A-Child telah dilancarkan pada tahun 2016 untuk menyediakan bantuan kewangan untuk kanak-kanak memerlukan. 

Difahamkan, seramai tujuh pelajar berumur antara 3 hingga 18 tahun menerima bantuan kewangan di bawah program Penaja-A-Child KAA. 

Dalam pada itu, Michael mengumum akan menaja empat orang pelajar dengan sumbangan berjumlah RM10,000. -EDISI UKAS

add comment