RABU, 18 MEI 2022

KUCHING: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serembu, Miro Simuh menyokong pindaan Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan Spektrum yang akan memberi manfaat kepada Sarawak. 

Menurut beliau, kelulusan RUU Perlembagaan Persekutuan (Pindaan) di Dewan Rakyat tahun lepas membuka pintu kepada Sarawak untuk menuntut semua hak dan janji yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. 

“Kami akan merujuk kepada MA63 dan pengiktirafan yang diberikan kepada Sarawak kerana ia diiktiraf sebagai Wilayah yang membentuk Malaysia?

“Berkenaan dengan MA63 dan status SERANTAU, sudah tiba masanya untuk kita meminda undang-undang, seperti perkara spektrum ini yang sepatutnya memberi manfaat kepada Sarawak.

“Kita tidak meminta daripada ruang udara negeri lain untuk mengawal undang-undang ini, ia adalah dalam sempadan sendiri, oleh itu adalah hak kami untuk memilikinya,”ujar beliau. 

Beliau berkata demikian ketika Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-19 di sini pada Rabu.

Dalam pada itu, beliau berharap kelulusan Rang Undang-undang Kanun Tanah Sarawak (Pindaan) 2022 akan memastikan hak Sarawak diberikan dalam mengawal selia dan mengawal spektrum dan ruang udara di negeri ini. 

Tambahnya, dengan kelulusan ini akan memberi lebih banyak peluang untuk Sarawak meneroka secara mendalam tentang teknologi dan akan memberi manfaat kepada Sarawak dalam pelbagai cara.-EDISI UKAS

add comment