SABTU, 30 JULAI 2022

MIRI: Lembaga Pelabuhan Miri (LPM) kini memiliki sebuah Pusat Kreativiti dan Inovasi yang juga dikenali sebagai Pusat Sumber.

Pengerusi LPM merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Danau Paulus Palu Gumbang berkata, inisiatif ini adalah untuk menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat kakitangan LPM.

“Pusat Sumber memainkan peranan sebagai sumber maklumat, tempat penyimpanan dan tempat pengedaran peralatan dan bahan untuk tujuan pembelajaran di kalangan kakitangan Lembaga Pelabuhan Miri.

“Ia juga membolehkan kakitangan mendapatkan maklumat tentang pelabuhan perkapalan dan aktiviti berkaitan maritim dari seluruh dunia dalam salinan bercetak melalui Internet.

“Dengan adanya pusat ini, seseorang pegawai hendaklah memperoleh pengetahuan, kemahiran dan juga pendedahan yang berkaitan dengan apa yang terdapat dalam industri,” katanya semasa berucap dalam majlis perasmian pusat berkenaan di sini pada Jumaat.

Dalam pada itu, Paulus turut menyeru semua kakitangan LPM untuk memanfaatkan dan menggunakan kemudahan yang disediakan itu.

Beliau juga merakamkan ucapan penghargaan kepada pihak agensi yang terlibat memberikan sokongan dalam usaha untuk menjayakan penubuhan pusat sumber ini.

“Saya difahamkan dalam kita hendak menubuhkan Pusat ini, banyak sokongan dan bantuan telah diberikan oleh semua agensi berkaitan khususnya Pustaka Negeri Sarawak, Pustaka Miri dan Dewan Suarah Miri.

“Oleh itu, saya ingin mengambil ini peluang untuk mengucapkan tahniah kepada Pengurus Besar, pasukan pengurusan dan kakitangan Lembaga Pelabuhan Miri atas kejayaan menubuhkan Pusat Kreativiti dan Inovasi ini,” ujar beliau lagi.

Hadir sama adalah Pengurus Besar LPM Serawa Budol, wakil Kementerian Pembangunan Infrastruktur dan Pelabuhan (MIPD) Mohd Zakaria Abdul Wahad, Lembaga Pengurusan LPM dan Ketua-ketua Jabatan.-EDISI UKAS

add comment