KHAMIS, 29 DISEMBER 2022

KUCHING: Kumpulan paduan suara yang berpusat di Kuching Dewan Koir Jehté mempersembahkan konsert awam pertama mereka bertajuk ‘Music & Words – A Choral Concert’ kepada orang ramai di Hotel Telang Usan di sini.

Konsert mini itu telah menarik lebih banyak daripada jumlah penonton konsert yang disasarkan yang diadakan pada Hari Boxing, iaitu 26 Disember.

Kemuncak konsert ialah koir yang mempersembahkan repertoir menarik yang menampilkan lapan buah koral yang membangkitkan mood dan emosi yang berbeza.

Penonton turut menikmati lagu rakyat Malaysia dalam gaya Dikir Barat dan pepatah Māori yang merdu antara lain.

Selain persembahan koir adalah persembahan sampingan yang termasuk vokalis Lester Geres, serta Moses dan Martina Tie.

Moses Tie turut mempersembahkan piano secara solo diikuti oleh rakan piano muda Marcus Ngieng.

Turut memainkan piano ialah Ahmad Deedat dan Jonah Lim dan Jonah disertai kemudian oleh pelajarnya Jee Yi Jin dalam duet piano 2-piano/4-tangan istimewa.

Penonton juga dihiburkan oleh penari dari Studio Tarian Zephyr yang mempamerkan pergerakan yang anggun dalam tarian yang dikoreografikan kepada lagu Krismas ikonik.

Menurut kenyataan media, Dewan Koir Jehté diasaskan pada tahun 2020 oleh George Tay, bersama dengan dua penyokong bersemangat dan peminat seni paduan suara Ahmad dan Chong.

Dengan penyanyi dari pelbagai lapisan masyarakat dan profesion, Dewan Koir Jehté bertujuan untuk merangsang dan memberi tenaga kepada adegan paduan suara tempatan serta meluaskan persepsi orang ramai terhadap nyanyian paduan suara melangkaui tujuan keagamaan.

Koir tersebut memperoleh Anugerah Sebutan Khas di Pertandingan Muzik Antarabangsa Medici, anugerah Diploma Emas di Malaysian Choral Eisteddfod, dan naib juara pertama di Pertandingan Koir Perpaduan Peringkat Negeri anjuran Kementerian Perpaduan Negara semua dalam tahun yang sama. -EDISI UKAS

add comment