SELASA, 2 MEI 2023

KUCHING: Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (PUSAKA) menyeru agar industri perkayuan dibangunkan secara mampan.

Menurut PUSAKA, semua pemegang lesen kayu jangka panjang di Sarawak akan diperakui sepenuhnya menjelang tahun 2025 untuk mematuhi sistem pengurusan hutan secara lestari.

Katanya, kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif dalam memenuhi keperluan industri perkayuan dengan memastikan bekalan bahan mentah yang mampan dan boleh diperbaharui.

“Pembangunan hutan yang ditanam mesti dipertingkatkan untuk menghasilkan hasil yang tinggi dan kayu yang berkualiti untuk mempercepatkan pertumbuhan industri kayu hiliran domestik.

“Selaras dengan ini, ia memulakan penubuhan hutan tanaman melalui perkongsian pintar dengan sektor swasta bagi merealisasikan aspirasi untuk menanam sejuta hektar spesies pokok yang cepat tumbuh menjelang tahun 2025,” jelasnya dalam satu kenyataan media pada Selasa.

PUSAKA menambah, sebanyak 50 Lesen Perladangan Hutan (LPF) aktif dengan keluasan kasar kira-kira 2.89 juta hektar di seluruh negeri dan 566,083 hektar telah ditanam setakat Disember 2022.

“Spesies utama yang ditanam ialah Acacia spp. pada 54.6 peratus, diikuti oleh Batai (Falcataria moluccana) 18.9 peratus, Eucalyptus spp. 14.7 peratus, Kelampayan (Neolamarckia cadamba) 6.2 peratus dan lain-lain 5.6 peratus,” katanya lagi.

Selain itu jelasnya, Sarawak telah bermula mengeluarkan 92,533 meter padu kayu daripada hutan yang ditanam pada 2011 dan jumlah pengeluaran meningkat kepada 1.13 juta meter padu pada 2022. -EDISI UKAS

add comment