Program MyReskill IOT, Tingkatkan Produktiviti Menerusi Digitalisasi

KHAMIS, 21 OKTOBER 2021

KUCHING: Program MyReskill  IOT yang dianjurkan oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) dapat menyumbang kepada produktiviti yang lebih baik melalui penggunaan teknologi yang lebih tinggi dalam kalangan pemain industri.

Menteri Muda Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Terminal Perindustrian dan Pembangunan Usahawan Sarawak, Datuk Mohd Naroden Majais berkata, adaptasi dan penggunaan teknologi dalam pelbagai sektor ekonomi dijangka dapat menyumbang kepada peningkatan 30 peratus dalam produktiviti menjelang tahun 2030.

Katanya lagi, penggunaan teknologi memerlukan lebih ramai pekerja berkemahiran tinggi diwujudkan dalam pasaran kerja.

“Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) perlu memiliki pekerja berkemahiran tinggi untuk memanfaatkan kekuatan teknologi untuk meningkatkan produktiviti mereka dengan ketara.

“Tambahan pula, tenaga kerja yang dapat disesuaikan dan fleksibel juga akan menjadi kunci penting untuk transformasi digital yang berjaya,”katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis pelancaran Program My Reskill IoT di Hotel Hilton dan secara maya pada Khamis.

Sementara itu, Ketua Pengarah Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) Dato ‘Abdul Latif Abu Seman memberitahu, Program MyReskill IoT yang bertemakan ‘Peningkatan Produktiviti Melalui Digitalisasi’ itu mensasarkan sebanyak 5,000 peserta untuk melaksanakan projek IoT di dalam syarikat mereka.

“Objektif program ini adalah bagi menyokong, melatih, mempersiapkan dan membolehkan 5,000 peserta menjalankan projek IoT di dalam syarikat mereka.

“Program ini merupakan bengkel yang diadakan secara atas talian selama lima hari dan akan membangunkan projek proof-of-concept (POC) dalam masa seminggu melalui bimbingan MPC, pusat teknologi dan rakan teknologi,”jelasnya.-EDISI UKAS