SELASA, 6 SEPTEMBER 2022

BINTULU: Sarawak Shell Berhad (SSB), anak syarikat Shell plc bersama PETRONAS Carigali Sdn Bhd akan membangunkan projek gas Rosmari-Marjoram yang terletak 220 kilometer di luar pantai Bintulu.

Menurut Pengarah Huluan Shell Zoe Yujnovich, Rosmari-Marjoram, pihaknya akan membantu menyampaikan bekalan tenaga yang selamat dan boleh dipercayai secara bertanggungjawab dan cekap.

“Ini menunjukkan strategi Kemajuan Penjanaan kami, menjana nyawa, menjana nilai dan mengurangkan pelepasan dengan menggunakan tenaga boleh diperbaharui untuk menjana kuasa Rosmari-Marjoram,” katanya dalam satu kenyataan media pada Isnin.

Sementara itu, Pengerusi Shell Malaysia dan Naib Presiden Kanan Huluan Malaysia Ivan Tan berkata, sokongan dan perkongsian daripada PETRONAS dan Kerajaan Sarawak adalah penting untuk mencapai kejayaan ini bersama Rosmari-Marjoram.

“Shell mempunyai sejarah yang panjang dan membanggakan di Sarawak, dan kami berharap untuk terus menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi Sarawak dan Malaysia melalui pelaburan dalam projek yang berdaya saing dan berdaya tahan,” ujar beliau.

Pembangunan Rosmari-Marjoram adalah salah satu projek strategik untuk memastikan bekalan gas yang berterusan ke Kompleks LNG PETRONAS.

Projek ini terdiri daripada platform luar pesisir yang dikendalikan dari jauh dan loji gas darat dengan infrastruktur yang merangkumi salah satu saluran paip luar pesisir gas masam basah terpanjang di dunia yang menjangkau lebih daripada 200 km.

Projek Rosmari-Marjoram direka untuk menghasilkan 800 juta kaki padu gas standard sehari (MMscf/d).

Pengeluaran gas itu dijangka bermula pada tahun 2026.-EDISI UKAS

add comment