ISNIN, 14 NOVEMBER 2022

KUCHING: Sarawak Petchem bakal mempunyai lebih 100 juruteknik muda yang bekerja di kilang mega-metanol pertama di Bintulu. 

Seramai 43 orang untuk kumpulan kedua berjaya menamatkan Program Latihan Juruteknik (TTP) di Institut Teknologi Petroleum PETRONAS (INSTEP) di Kuala Terengganu baru-baru ini.

Pengerusi Sarawak Petchem, Tan Sri Datuk Amar (Dr) Abdul Aziz mengucapkan tahniah kepada juruteknik kerana telah menyempurnakan program ini tepat pada masanya walaupun berdepan cabaran dan impak yang timbul akibat pandemik COVID-19.  

Selain itu, Tan Sri Datuk Amar (Dr) Abdul Aziz turut memuji INSTEP atas usaha mereka dalam menjayakan program tersebut. 

“Perkongsian strategik antara INSTEP dan Sarawak Petchem adalah ilustrasi kukuh perkongsian pintar, dalam membangunkan dan menyediakan bakat muda dengan kemahiran serta keupayaan penting untuk menjadi tenaga kerja yang cekap dalam menyampaikan Projek Metanol Sarawak yang penting menjelang 2024,” katanya semasa berucap dalam Majlis tersebut. 

Program latihan setahun di INSTEP merupakan program pra-pekerjaan komprehensif yang direka oleh PETRONAS bagi melahirkan juruteknik yang bekerja dengan kecekapan teknikal penting serta minda budaya generatif yang diperlukan oleh industri petrokimia.  

Dalam pada itu, pembelajaran berasaskan pengalaman di kilang latihan langsung INSTEP iaitu Loji Latihan Hilir Hulu (UDTP) membolehkan mereka melakukan aktiviti sebenar dengan pelbagai senario tumbuhan sebenar di bawah persekitaran yang tidak berbahaya untuk meningkatkan lagi kecekapan mereka.

Sehubungan itu, program dua semester tersebut mendedahkan mereka untuk meliputi empat perniagaan utama dalam sebuah loji petrokimia iaitu Operasi, Mekanikal, Elektrik dan Instrumentasi.  

Difahamkan semasa semester pertama, mereka telah melalui pembelajaran teori melalui mod hibrid (Latihan Diterajui Pengajar Fizikal dan Maya atau VILT) merangkumi pelbagai modul seperti Pengeluaran, Mekanikal, Elektrik, Instrumentasi, HSE dan lain-lain.  

Manakala semester kedua pula, mereka melakukan latihan gabungan selama enam bulan yang merangkumi pembelajaran teori, pembelajaran praktikal di bengkel praktikal, dan pembelajaran melalui pengalaman di UDTP.  

Justeru, bagi meningkatkan lagi kesediaan dan keupayaan mereka dalam mengendalikan loji metanol pertama Sarawak, mereka akan terus menjalani Latihan Semasa Kerja (OJT) di kilang PETRONAS terpilih di Bintulu dan Labuan selama tiga bulan lagi.

Sementara itu, salah seorang juruteknik, Azri Ibrahim, menitiskan air mata kegembiraan dan kesyukuran ketika mewakili rakan-rakannya menyampaikan ucapan penghargaan.  

“Saya tidak mempunyai kata-kata untuk menzahirkan rasa terima kasih dan penghargaan kami atas keistimewaan dan peluang keemasan yang diberikan oleh Sarawak Petchem untuk menjadi salah satu “perintis” untuk bekerja di kilang metanol petrokimia pertama di Sarawak.  

“Peluang yang mengubah hidup ini tidak selalu berlaku dan kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Sarawak Petchem kerana memilih dan mempercayai kami.

“Menjadi kewajipan saya untuk menggunakan pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari di INSTEP dalam menyokong usaha dan pertumbuhan minyak & gas Sarawak,” ujarnya. 

Pada Ogos 2021, Sarawak Petchem menaja seramai 116 pelatih untuk menjalani latihan TTP di INSTEP dan kumpulan pertama 73 pelatih akan menamatkan OJT mereka tidak lama lagi.  

Mereka akan menjadi sebahagian daripada pasukan yang terlibat dalam pra-pentauliahan, pentauliahan dan permulaan kilang metanol tahun depan.

Projek Metanol Sarawak memainkan peranan penting dalam menyediakan peluang kepada bakat tempatan untuk berkembang dan membuktikan keupayaan mereka dalam industri petrokimia, dan pada masa yang sama, membantu menyokong agenda Sarawak menjadi ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2030.-EDISI UKAS 

add comment